Senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån Spanien visar att den svenska efterfrågan på spanska bostäder ökar – men att utbudet är snålt.

BILD: Fastighetsbyrån

Snittet blev 3,53 på en skala mellan ett (mycket svag) och sex (mycket stark) när Fastighetsbyråns mäklare i Spanien fick frågan om hur stark efterfrågan är från svenska köpare. I oktobermätningen var snittet 2,65.

– Svenskarnas intresse för bostäder i solen är konstant men nu märker vi tydligt att fler vågar ta steget och köpa. Ränteutvecklingen och en mer positiv syn på bostadsmarknaden i Sverige sprider sig till Spanien, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland, i en kommentar till panelen.

Han tillägger dock att konkurrensen om bostäderna är hård eftersom marknaden präglas av lågt utbud, stark efterfrågan och stigande priser.

Mattias Rosenlund är franchisetagare och mäklare i Palma de Mallorca och säger att svenskarna har blivit mer aktiva den senaste månaden.

– Det känns som att det ekonomiska läget rent psykologiskt har förändrats till det positiva. Många tror att räntetoppen är nådd och att man också har accepterat ett nytt utgångsläge, vilket gör det lättare för folk att bestämma sig.

Undersökningen visade också att bostadsmarknaden just nu är mest fördelaktig för säljarna, och att 71 procent av mäklarna svarar att priserna på deras marknad stiger.