Lundin Fastighetsbyrå är aktivt i hela Göteborgsområdet med ett fyrtiotal anställda på kontoret i Vasastaden. Förra året lanserades det nya karriärsteget senior partner.
Mäklarvärlden knackade på hos familjeföretaget vars ambition är att hitta hållbara sätt för sina partner att utvecklas över tid och bygga upp en trygg plattform.

BILD: Lundin Fastighetsbyrå

– VI ÄR EN AV GÖTEBORGSOMRÅDETS mest anlitade fastighetsbyråer och gör cirka 800–1 000 affärer om året. Hos oss jobbar omkring 35 personer. Vi har även ett gäng koordinatorer, en försäljningschef samt marknads- och ekonomifunktion på plats , säger bröderna Christian och Robert Lundin.

Lundin är väletablerat i Göteborg. Byrån har funnits sedan 1979 och är ett familjeföretag i grunden. Christian och Robert tog över företaget från sina föräldrar 2007.

– Vi sitter på ett cirka 850 kvadratmeter stort kontor mitt i Vasastan i centrala Göteborg. Vi upptar fem våningar och alla mäklare har egna kontor med glasväggar. Allt är superfräscht och optimerat för att skapa en så härlig och engagerande atmosfär som det bara går. För oss är det en stor styrka att alla – förutom ett lokalt kontor i Nya Hovås – sitter på samma ställe, det blir verkligen en rolig arbetsplats.

BRÖDERNA VÄXTE UPP i en företagarfamilj och har tagit del av mäklar- och företagsprat så länge de kan minnas. Ingen av dem hade egentligen planer på att börja i verksamheten, utan utbildade sig bägge till ekonomer. Intresset tog fart hos Christian Lundin 2004 då han efter avslutade studier i Lund skulle sommarjobba på Lundin. Han gillade arbetsplatsen och läste snart in de poäng han behövde för att kunna registrera sig som mäklare.

Vid den tiden arbetade Robert som revisor på en revisionsbyrå, och det var först 2007, då brödernas föräldrar skulle gå i pension, som de bestämde sig för att tillsammans driva vidare företaget.

– Våra olika bakgrunder och kompetenser skulle komplettera varandra väl, tänkte vi.

Christian Lundin, vd. BILD: Lundin Fastighetsbyrå

I HÖSTAS LANSERADE Lundin Fastighetsbyrå det nya karriärsteget senior partner – och samma dag gick tolv befintliga partner in som just detta på byrån.

– Våra tankar bakom de karriärsteg som finns hos oss är drivet av de mäklare som arbetar på Lundin och vår erfarenhet av vad de efterfrågar, i olika stadier i deras karriärer. Vi har jobbat väldigt mycket med att skapa förutsättningar för att kunna erbjuda marknadens bästa villkor rent ersättningsmässigt, men också med att möta en önskan från seniora mäklare att på ett affärsmässigt och motiverande sätt kunna ge tillbaka till nya mäklare.

– Vår ambition var att hitta hållbara sätt för våra partner att utvecklas över tid och samtidigt bygga upp en trygg plattform. För närvarande är tolv mäklare hos oss senior partner och under den närmaste tiden räknar vi med att bli ytterligare ett par stycken.

DAVID SÖDERHOLM ÄR senior partner hos Lundin och gjorde enligt hittamäklare.se flest affärer av alla mäklare i Göteborg centrum under 2023. Tidigare arbetade han på en stor rikstäckande kedja, vilket fungerade bra, men skillnaden som han känner att vara på ett fristående mäkleri är ganska stor.

Han låter meddela genom bröderna att han nu har mycket mer att säga till om, större möjlighet att påverka och arbeta på det sätt som bäst passar honom. Han tycker helt enkelt att det är en väldigt platt organisation där en idé från någon på kontoret kan bli verklighet väldigt snabbt.

– På Lundin har jag väldigt bra villkor och som senior partner helt andra fördelar än vad jag kunnat få på andra ställen. För mig i mitt arbete är uppbackningen från kontoret också a och o. Vi har de bästa koordinatorerna och det underlättar allt. Sedan är så klart mina kollegor och stämningen på kontoret överlag superviktig.

ÄVEN OM CHRISTIAN och Robert Lundin har många mäklare hos sig – som tidigare arbetat på större kedjor – har bröderna aldrig själva arbetat i en sådan miljö, så de har lite svårt att svara på hur det är att inte tillhöra en stor kedja. Däremot säger de att man alltid som företagare har utmaningar, och att det är just detta som är själva grejen med att vara företagare.

– Vi tänker inte riktigt att vi får extra utmaningar genom att inte tillhöra en kedja utan mer på vilka fördelar det ger. Nu har vi uppnått en viss storlek och omsättning, vilket naturligtvis inte är oviktigt. Att vara fristående och inte ha resurser till att exempelvis vidareutveckla varumärke, marknadsföring eller annat är troligtvis en utmaning för många av de mindre bolag som startats i dag, samt inte minst svårigheten att rekrytera och bibehålla kompentent personal.

– Vi skulle påstå att det är viktigt att uppnå en viss storlek för att kunna få vissa skalfördelar. Fördelarna med att vara fristående är en platt organisation, snabbhet till beslut, möjligheten för alla medarbetare att påverka i stort och smått, inte fastna i policyer, utnyttja den potential och de olikheter som finns hos alla medarbetare.

Lundin jobbar över hela Storgöteborg samt i Mölndal, Partille och i viss mån i närliggande kommuner. Objekten är både bostadsrätter och villor även om byrån, likt övriga i branschen omsätter långt många fler bostadsrätter än villor. När det gäller samarbetspartner handplockar man alltid och lägger mycket tid på att hamna rätt.

– Vi är stora, men inte så stora att vi hamnar i stora upphandlingar och styrs endast till vissa partner. Många av våra samarbeten bygger inte bara på bra avtal, utan på långvariga personliga relationer.

Robert Lundin, vice vd. BILD: Lundin Fastighetsbyrå

VAD GÄLLER KONKURRENSEN antar Christian och Robert Lundin att den är som i övriga Mäklarsverige, stenhård.

– Det finns alltid både nya och etablerade mäklare och mäklarbyråer som är tillräckligt på tårna för att flåsa en i nacken. Ingen rast, ingen ro.

De säger också att de egentligen arbetar med hela spektrumet från små bostadsrätter i ytterområden till eleganta våningar i innerstaden.

– Likadant ser det ut på villa och från koja till slott, så att säga. Vi lägger ned mycket tid, energi och resurser på att ligga i framkant när det gäller hur och var vi marknadsför våra objekt. Alla våra kundundersökningar visar på att våra kunder, säljare som köpare, upplever att vi säljer lite mer premiumobjekt. Det är bra, så vill vi att man ska tycka när vårt varumärke kommer på tal. Och visst stämmer det i stor utsträckning, men vi säljer också väldigt mycket som egentligen inte skulle kategoriseras som premium.

När det gäller det senaste året och att i stort sett hela mäklarbranschen har haft det jobbigt sticker bröderna Lundin inte under stol med att det även har varit en tuff period för deras byrå.

– Vi har fokuserat på att försöka peppa, men också försökt hitta nya vägar för att komma ut mer konkurrenskraftiga när marknaden vänder på riktigt. Vi har jobbat med mycket workshops och en hel del andra interna projekt för att stärka gruppen. Det känns verkligen skönt nu att marknaden verkar ligga i startblocken, och då är vi redo.

BRÖDERNA LUNDIN VILL fortsätta att bygga en arbetsplats där man trivs och kan känna en långsiktighet. De säger att det för mäklarna betyder möjligheter till utveckling, en god intjäning och att bygga upp en trygg plattform.

– Vår ambition är att tillsammans med mäklarna nå de mål vi tillsammans sätter upp samt växa i en hållbar takt. Vi vill gärna bibehålla en familjär känsla utan att för den delen tappa fart. Vi har en stark tilltro att vi med våra karriärsteg kommer kunna attrahera många duktiga nya medarbetare.

CHRISTIAN LUNDIN, vd och fastighetsmäklare

När och var föddes du? Göteborg 1978.

Hur många gånger har du själv flyttat? Åtta gånger.

Var och hur bor du i dag? Bor havsnära i Västra Göteborg i ett hus som min fru och jag byggde nytt 2015. Det är ett trähus i modern funkis-stil.

Hur ser ditt drömboende ut? Mitt drömboende hade gärna fått ligga på varmare och soligare breddgrader. Gärna då med ett högt läge och med havsutsikt.

Familj: Fru och två barn, 11 och 14 år.

Vad har du för fritidsintressen? Familjeliv, golf, padel, båt- och skärgårdsliv. Där hämtar jag energi!

 

ROBERT LUNDIN, vice vd

När och var föddes du? I Göteborg 1969.

Hur många gånger har du själv flyttat? Fyra gånger.

Var och hur bor du i dag? I Västra Göteborg i en vit sekelskiftesvilla från 1903 som vi byggt om och till i omgångar. Senaste projektet var ett Attefalls hus i två våningar där min svärmor flyttat in.

Hur ser ditt drömboende ut? Bor i drömhuset men hade gärna haft hästhagar runtomkring oss.

Familj: Gift och fyra barn varav två fortfarande bor kvar hemma.

Vad har du för fritidsintressen? Kitesurfing, ridning (vi har två hästar i familjen) och segling.