En beräkning från Finanspolisen visar att minst fem miljarder kronor tvättades i fastighetsaffärer bara under 2022, och mäklare anses vara en riskbransch.
Det konstaterar Dagens Nyheter i en rapportering om två åtalade mäklare.
För ett år sedan slog polisen till i en räd mot en mäklarfirma i Stockholm. Vd:n och hans kompanjon misstänks för flera grova ekobrott och står nu inför Stockholms tingsrätt.
Finanspolisen noterar att det 2022 tvättades mer än fem miljarder kronor genom fastighetsaffärer, och mäklare och bankanställda som samarbetar med kriminella anges som möjliggörare.
– Vi gör bedömningen att de här aktörerna utgör en kritisk funktion för den organiserade brottsligheten, säger Lena Palmklint, chef för Finanspolisen, till DN.
Samtidigt fick de i fjol in totalt 38 misstankerapporter från fastighetsmäklare – medan bankerna rapporterade närmare 40 000.
– Vi ser mäklarbranschen som en stor riskbransch. En professionell penningtvättare kommer förstås inte att rapportera sig själv, så det hänger på att andra verksamhetsutövare identifierar de här individerna, säger Lena Palmklint till DN.
Även om bankerna är flitiga med rapporteringen framgår sällan den ansvariga mäklarens namn, vilket gör det svårare att upptäcka kriminella aktörer, konstaterar Finanspolisen i en färsk rapport. Dessutom är bedrägerier kopplade till bolån ett annat vanligt brottsupplägg där mäklare ofta spelar en central roll.
– Mäklare har ofta kontakt med låneinstitut för att hjälpa personer som ska ansöka om bollån. Om man då hjälper till att fabricera oriktiga inkomstuppgifter hjälper man till i det brottsupplägget. Genom att ta lån som betalas med kriminella medel tvättas de genom det legala systemet, säger Lotta Mauritzon, samordnare på nationellt bedrägericentrum, till DN.
FMI drog i fjol in registreringen för fem mäklare i relation till penningtvätt, och tidigare i år fick en mäklarfirma för första gången en sanktionsavgift för att ha ignorerat regelverket.
David Johansson, operativ chef för FMI säger till DN att mäklarna har en viktig roll som grindvakter för att upptäcka och rapportera misstänkta transaktioner.
– Vi får in ganska få anmälningar gällande penningtvätt och får jobba mycket på eget initiativ. Självklart kommer vi inte att hitta allt.