Hemnet noterar rekord i lägenhetsutbudet för april.
Under månaden fanns över 32 000 lägenheter till salu på sajten, 40 procent fler än i fjol – men trots det fortsätter priserna att stiga.

BILD: Fredrik Persson/Hemnet

Av april månads rekordsiffra 32 233 lägenheter till salu på Hemnet var 4683 markerade som ”kommande”. Dessa blir allt fler och är en delförklaring till det ovanligt höga utbudet.

Dock handlar det främst om att de höga räntorna påverkat marknaden och ökat osäkerheten, vilket fått bostäder att ligga till salu väsentligt längre än vanligt. I april var den genomsnittliga säljtiden för lägenheter 26 dagar, elva dagar fler än samma tid förra året.

Det höga utbudet ses i hela landet, och 9 av 21 län noterades nya rekordnivåer under månaden – störst i Kronoberg vars utbud ökat med 73 procent på ett år.

Men trots utbudet fortsätter priserna att stiga. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en lägenhet ökade med 1,9 procent i Sverige, till den högsta nivån sedan maj 2022.

– Det höga utbudet är en effekt av en lång tid av trög marknad snarare än en riskfaktor för nya prisfall. Under våren har vi sett både stigande priser och högre aktivitet. Framför allt till följd av att vi ser ut att befinna oss på räntetoppen, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, i en kommentar till siffrorna.

– Med det ökade antaleet försäljningar kommer också utbudet att börja minska igen senare under året då tempot på marknaden ökar.

KÄLLA: Hemnet