Skandiamäklarnas undersökning Räntetempen visar att fler skulle få ett ökat intresse av att köpa fritidshus vid en räntesänkning.
Vd Andreas Moritz tror att en räntesänkning i maj skulle öka transaktionerna på fritidshusmarknaden redan i år.

Efter att svenskarnas intresse för fritidshus varit rekordhögt under pandemin har försäljningen minskat – med 38 procent mellan 2021 och 2023.

Nu kan det dock vara på väg att vända igen. 13 procent skulle bli mer intresserade av ett köp om räntan går ned.

– Ränteökningarna vi sett under det senaste året har skakat om bostadsmarknaden. Priserna på fritidshus har likt bostadsrätter och villor minskat, men det är betydligt färre transaktioner. Många hushåll har varit tvungna att prioritera omkostnaderna för det huvudsakliga boendet, säger Skandiamäklarnas vd Andreas Moritz i en kommentar till undersökningen.

Han tror dock att antalet försäljningar kommer att öka i fall räntesänkningen kommer redan i maj eftersom maj och juni är de vanligaste månaderna för fritidshusköp.

Det är främst småbarnsfamiljer som lockas av tanken på en stuga om räntan går ned – var fjärde säger sig bli mer intresserade vid en sänkning av styrräntan. Året innan uppgav närmare var tredje att ränteökningarna påverkade intresset negativt.

– Många väljer även att hyra ut sina hus nu när fler uthyrningssajter förenklat processen. Det gör att det går att få en inkomst som kan bidra till finansieringen av stugan, vilket ökat intresset ytterligare, säger Andreas Moritz.

KÄLLA: Räntetempen/Skandiamäklarna