I mars steg bostadspriserna för tredje månaden i rad. Samtidigt såg årets första kvartal en tydligt ökad omsättning på marknaden.
Det visar statistik från både SBAB/Booli och Hemnet.

SBAB och Boolis husprisindex visar att bostadspriserna steg med 1,9 procent i Sverige som helhet i mars, vilket var tredje månaden i rad med en ökning.

– Bostadspriserna har nu stigit med sammanlagt drygt fyra procent sedan årsskiftet. Det blir nu intressant att följa utvecklingen kommande månader där den normala säsongspåverkan blir allt svagare, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett uttalande.

KÄLLA: SBAB/Booli

Från Hemnets håll konstateras att det såldes 36 000 bostäder i riket det första kvartalet i år, vilket är en ökning med åtta procent jämfört med förra året. Aktiviteten är hög även i ett historiskt perspektiv – bara 2021 och 2022 har det sålts fler bostäder under denna tid sedan mätningarna började 2014.

Omsättningen ökade också, med elva procent till 114 miljarder kronor.

– Att vi nu ser ett större antal försäljningar samtidigt som priserna stiger är ett styrkebesked för bostadsmarknaden. Dessutom tror allt fler köpare på stigande priser, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg i en kommentar.

KÄLLA: Hemnet

– Det senaste året har det varit svårt för köpare och säljare att mötas. Men nu när räntesänkningarna närmar sig vågar köparna agera i högre utsträckning. Man kan säga att säljarna fått medvind i den dragkamp som präglat marknaden.