Branddammen i Bandhagen. BILD: Riksbyggen

Riksbyggen utökar nu sin satsning på Hyrköp i bostadsrättsföreningen Branddammen i Bandhagen i södra Stockholm.

Det blir den andra brf:en efter att det testats första gången i brf Brandstationen i Järfälla för mer än ett år sedan.

Konceptet är avsett för unga upp till 35 som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden och går ut på att den boende får hyra lägenheten med option att köpa inom fem år.

– Unga vuxna har en väldigt svår situation på bostadsmarknaden och under förra året startade vi ett pilottest med Hyrköp som en möjlig dellösning på problematiken. Intresset har varit väldigt stort och modellen har visat sig fungera i praktiken. Det är därför mycket glädjande att vi nu kan utöka satsningen, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen, i ett uttalande.

Hyrköpsmodellen. KÄLLA: Riksbyggen

Riksbyggen har även tidigare i sommar utarbetat ett förslag om ett statligt Ungbolån som är tänkt att fungera ungefär som ett studielån. Det motiveras med att det inte är samhällsekonomiskt effektivt att unga vuxna lägger mer än 10 000 i månaden på ett andrahandsboende när de istället kan spara, investera och konsumera.

Ungbolånet. KÄLLA: Riksbyggen

– Genom Ungbolånet skapas en möjlighet för unga att investera i ett eget boende till en rimllig kostnad. Det kommer att ge många unga vuxna ett tryggt inträde på bostadsmarknaden långt tidigare än vad dagens villkor ger möjlighet till, säger Mårten Lilja.

Maria Forsström
Som varandes journalist i över 20 år är jag i jämförelse färsk i mäklarbranschen - sedan hösten 2018 är nöjet att arbeta med Mäklarvärldens webb mitt. Det finns alltså mycket kvar att lära. Jag får dock hela tiden nya insikter i den fascinerande, och ibland frustrerande, bostadsbransch som alltid är i rörelse.