De totala bygginvesteringarna i år uppgår till 356 miljarder kronor, vilket är en minskning med 15 procent från förra året. Det visar Prognoscentrets nya prognos för byggmarknaden.
Samtidigt noterar SBAB att byggminskningen drar ned hela tillväxten.

Den främsta förklaringen till nedgången är kollapsen i bostadsbyggandet, och att rot-investeringarna minskar – måttligt för lokaler men betydligt för bostäder.

– Det är kris i bostadsbyggandet. Fallet i påbörjandet av nya bostäder som inleddes under 2022 utvecklas till ett ras 2023, med endast 25 500 påbörjade bostäder. Nyinkommen statistik och en mer negativ konjunkturbedömning efter sommaren gör att vi reviderar ner vår tidigare prognos från i mars, säger Mårten Pappila, analytiker på Prognoscentret, i ett uttalande.

Han menar att det närmast är en underdrift att byggsektorn är hårt pressad av den penningpolitiska åtstramningen.

KÄLLA: Prognoscentret

– Efterfrågan har utraderats när hushållens boendeutgifter ökat snabbt och vi är just nu väldigt långt ifrån att påbörja de 63 000 bostäder per år som behövs för att bostadsbristen ska kunna bygga bort. Vi bedömer att de nyligen aviserade stödåtgärderna från regeringen inte kommer att ha någon meningsfull effekt. Det krävs större strukturella grepp.

Prognoscentret noterar att bostadsmarknaden som helhet fortfarande kämpar med att hitta en ny jämvikt. Antalet transaktioner har sjunkit kraftigt när hushållen är allt mer avvaktande i väntan på räntetoppen. Också renoveringsmarknaden väntas minska med 13 procent eftersom den i hög grad drivs av flyttaktivitet.

Nästa år och 2025 väntas åter viss tillväxt om än långt under pandemirekorden.

KÄLLA: SBAB/Bomarknadsnytt

SBAB konstaterar samtidigt i nya Bomarknadsnytt att byggfallet drar ner svensk tillväxt i stort.

– Nu ser den sedan lång tid väntade lågkonjunkturen ut att vara här. BNP-fallet ser inte ut att bli så dramatiskt, men det bygger på att ytterligare stora räntehöjningar uteblir. Fallet i bostadsbyggarsektorn är dock allt annat än måttligt och i kölvattnet av ökande konkurser kommer mycket kompetens att försvinna. Sett till behovet av nya bostäder är det inget annat än en katastrof, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.