Svenska hushåll har under året sett kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall och vatten och avlopp (VA).
Uppgången på 13 procent är den högsta sedan mätningarna inleddes 1995, visar Nils Holgerssonrapporten.
– Den här prisutvecklingen är inte hållbar och det blir särskilt allvarligt eftersom det handlar om tjänster som ingen kan göra avkall på. Att byta leverantör är inte heller möjligt, för det är monopolliknande marknader vi pratar om, säger Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen som ger ut rapporten.
– Här sitter kunderna verkligen i en rävsax.
I snitt har kostnaderna ökat med 15 procent för fjärrvärme, fem procent för elnät, 8,6 procent för avfall och 14 procent för VA.
– I år sätts verkligen rekord på rekord, vilket blir kännbart och svårhanterat för många. Det som mildrar bilden är att elpriserna inte legat på samma extremt höga nivåer som förra året. Men det vet vi ju kan ändras snabbt, säger Joachim Höggren.
Även skillnaderna mellan de billigaste och de dyraste kommunerna ökar, mellan dessa skiljer sig tusentals kronor. I billigaste kommunen Luleå är årskostnaden för dessa avgifter 23 111 kronor – i den dyraste, Nordanstig, uppgår de till 41 450 kronor.
– När vi ser så stora prisökningar och stora skillnader mellan kommunerna blir det tydligt att aktörerna på den här marknaden har en rejäl uppgift att ta itu med vad gäller återhållsamhet, dialog, transparens och begriplighet.
Joachim Höggren menar att det blir omöjligt för kunderna att förstå varför priserna ökar så mycket och varför skillnaderna är så stora.
– Här finns ett stort jobb att göra, säger han.
Läs hela rapporten här.