…på Notar, enda kvinnan på topp tio över bästsäljande mäklare i landet, men som vill se en realistisk inställning till yrket.

Sanna Treijs. BILD: Notar

Du nämndes i Expressen i en artikel om miljonregn över mäklare, eftersom du är just enda kvinnan på topp tio, och har haft åsikter om det i ett inlägg på Instagram. Berätta vad du reagerade på.
– Jag reagerade på att artikeln var vinklad på ett vis som fick läsaren att tro att det regnar miljoner över oss mäklare utan någon som helst motprestation. Jag förstår att Expressen vinklar det på det viset med tanke på att deras jobb är att få läsare, men jag brinner för att få fler nyexaminerade mäklare att stanna i branschen. För att få det tror jag en stor del är att få dem att förstå att det krävs hårt jobb för att hamna på topplistorna, det är inget som man gör på tur eller i en handvändning.

– Att du som mäklare kan tjäna mycket pengar vill jag inte sticka under stol med, men jag vill påpeka att det inte görs utan motprestation. Precis som alla arbeten som handlar om resultat kräver det många år av hårt jobb.

Du ville särskilt att nyexade mäklare skulle tänka på hur mycket arbete som krävs, men vad är det som gjort att just du har lyckats?
– Jag har jobbat systematiskt och målinriktat sedan sommaren 2016 när jag blev klar mäklare. Siktet var inställt på att bli en av Stockholms mest anlitade mäklare och det började att ge resultat för några år sedan. Framgångsrika mäklare lever på att de har nöjda kunder som rekommenderar dem vidare till vänner och familj. Utan nöjda kunder är du ingenting i vår bransch, och nöjda kunder får du genom att ha en enormt hög tillgänglighet och flexibilitet.

Har området du säljer i, Södermalm, något med saken att göra, tror du?
– Nej det är jag övertygad om att det inte har. Jobbar du hårt under en längre tid så lyckas du oavsett i vilket område eller stad du befinner dig i.

Har du själv någon tanke kring att antalet kvinnor och män imäklaryrket är nästan fifty-fifty men att det ändå nästan bara är män i topp – vad tror du att det beror på?
– Jag fick samma fråga från Expressen men har inget bra svar på det. Det kan vara så att män fortsatt är de som säljer de flesta av de exklusiva objekten och därför hamnar högre upp på topplistorna.

Du nämner ”massvis med uppoffringar”, vad är det du offrar?
– Som högpresterande mäklare handlar det om att sälja mycket med nöjda kunder. För att lyckas med det handlar det om att vara extremt tillgänglig och flexibel med sin tid för att det är vad kunderna kräver av en mäklare i dag. Det gäller att träffa nya kunder när de har möjlighet, det gäller att ha extravisningar för att maximera slutpriser och även se till att man infinner sig för kontraktsskrivningar så snart budgivningen är avslutad.

– Jag offrar tid varje vecka med familj och vänner, lediga helger blir allt för ofta jobbhelger och på semestrar kan man aldrig vara helt ledig utan det krävs att du finns tillgänglig. I dag har jag blivit bättre och har tydligare gränser för när jag är ledig och när jag arbetar men det kräver fortfarande mycket av mig och de i min närhet då middagar, resor, aktiviteter kort inpå kan bli inställda på grund av jobbet.

Gör du det bara för pengarna?
– Jag jobbar för att tjäna pengar ja, men jag jobbar inte som mäklare just för pengarna. Mäklaryrket är perfekt för mig då jag vill kunna påverka min tid och min lön, till en början i karriären så kan man inte styra sin lön utan då är det bara att jobba och det kanske inte lönar sig förrän efter något år. Men nu när jag hamnat på den position jag har så är det enklare att kunna bestämma hur mycket/lite jag vill jobba och där också kunna styra min lön. Jag är en obotlig tävlingsmänniska så drivet att vara på topplistorna handlar i slutändan inte om pengar för mig, det handlar om att vara bäst.

Ditt bästa tips till nyexade som drömmer om framgång?
– Tro inte att något kommer gratis. Det tror jag är den vanligaste anledningen till att många nyexaminerade slutar redan efter ett år i branschen, det vill säga att de har fått fel syn på arbetet. Satsa ordentligt i några år, sätt mål och jobba systematiskt och noggrant mot dem så kommer framgångarna till slut.