Mörkret i bostadsbyggandet är kompakt och bland orsakerna finns en 30-procentig uppgång i byggkostnaderna.
Det rapporterar SBAB.

Det går fortsatt knackigt att sälja nya bostäder, och byggandet av dem tvärdyker – bland annat på grund av trettioprocentiga ökningar i byggkostnaderna. Nyproduktion som prissänks fortsätter att ligga på höga nivåer, kan man se i SBAB och Boolis senaste Housing market index.

I den konstateras att antalet sålda nya bostäder sedan oktober legat kvar på mellan 20 och 25 procent av det de gjorde för bara ett par år sedan.

– Dessvärre tror jag att vi kommer att behöva vänta en längre tid innan vi får se en större uppgång i försäljningen av nya bostäder och att bostadsbyggandet växlar upp igen. Fortsatt sjunkande inflation och förväntningar om kommande räntesänkningar är ändå en liten ljusglimt, liksom att byggkostnaderna har slutat stiga så snabbt, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett uttalande.

Han menar att det, tillsammans med stigande priser på befintliga bostäder, möjligen kan skapa lite tillförsikt hos ”hårt pressade bostadsbyggare”.

– Andelen prissänkta objekt kommer troligen att stabiliseras och kanske falla tillbaka när priserna på andrahandsmarknaden nu har börjat stiga lite igen. Dock kan finansiellt pressade bostadsbyggare som behöver snabb likviditet riskera trigga ytterligare prissänkningar på nya bostäder, säger Robert Boije.

De trettioprocentiga ökningarna i byggkostnaderna hänvisas bland annat till pandemin och Rysslands invasion av Ukraina.