När förmarknaden växer får köparna vara mer aktiva och jobba hårdare för att hitta en ny bostad.
Det samtidigt som säljarna kan testa marknaden i väntan på ett bra bud, och mäklarna kan knyta till sig osäkra sådana.

BILD: Booli

Förmarknaden, det vill säga ”snart till salu”, ”på gång” och liknande, har vuxit från 20 000 bostäder 2015 till över 137 000 i fjol, visar data från Booli.

SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik tror att kunskapen om vad förmarknaden faktiskt innebär är låg.

– Är bostaden till salu eller inte? Om inte, när blir den då det? Man kan få en uppfattning om att bostaden kanske går att köpa redan nu men att villkoren är oklara, säger hon i ett uttalande.

Den främsta anledningen till att det blivit så vanligt är att säljaren inte behöver flytta just nu, men kan tänka sig att göra det om hen får ett riktigt bra bud, visade SBAB:s senaste Mäklarbarometer. Därpå följde att säljaren ville köpa innan hen sålde och då minska tiden mellan affärerna, och sedan att det är ett sätt för mäklare att knyta till sig kunder som är lite osäkra.

– Den gemensamma nämnaren när mäklarna får ge sin syn på varför förmarknaden vuxit fram är att det ligger i mäklarens och säljarens intresse – inte den potentiella köparens. Det blir också tydligt att bostäderna många gånger faktiskt är till salu även på förmarknaden om säljaren upplever att den får rätt pris, säger Linda Hasselvik.

KÄLLA: SBAB

Det innebär högre krav på den som letar efter en ny bostad, eftersom förmarknadsannonserna oftast bara ligger på mäklarnas egna sidor. Den som letar efter ny bostad nu behöver alltså sannolikt titta på flera olika ställen för att få en bra bild av hela utbudet, och vara mer aktiv då det ibland saknas fullständig information i annonserna.

– Det kan handla om att det inte finns bilder, utgångspris eller annonserad visningstid. Du behöver då ringa ansvarig mäklare, fråga om det är möjligt att titta på bostaden och under vilka förutsättningar säljaren är beredd att släppa den. Det är generellt mer tidskrävande och heller inte fullt lika transparent som tidigare när allt som annonserades faktiskt var till salu, säger Linda Hasselvik.