Ju högre siffra på stegräknaren – desto högre bud i budgivningen.

Micael Dahlen är författare, föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm.
Han är en populär talare och föredragshållare, såväl i Sverige som internationellt och har pratat på platser som Shanghai, New York, Istanbul och Lissabon, för kunder som Google, Ericsson, Samsung, The Economist och Fujitsu. Han har blivit framröstad till ”näringslivets populäraste föredragshållare” och utsedd till nummer 10 i världen inom sitt forskningsfält. Bland utmärkelserna finns även Mensapriset. BILD: Studio Emma Svensson

Vi räknar steg, kalorier, kronor, vänner. Vi betygsätter filmer, restauranger, taxichaufförer. Vi mäter och jämför.

Mer. Siffror. Varje. Dag.

Svänger du lite åt vänster när du ser siffran 3, men lite åt höger när du ser siffran 7? Betalar du mer för drömlägenheten en dag när din stegräknare visar en hög siffra? Känns ditt liv mer meningsfullt om du räknar det i dagar än i år?

I Sifferdjur visar ekonomiprofessorerna Micael Dahlen och Helge Thorbjørnsen hur siffrorna styr oss långt mer än vi tror – hur försiffrade vi har blivit – och vad vi kan göra åt det. Med ny, banbrytande och ibland skrämmande forskning hjälper de oss se hur siffrorna smyger sig in i våra huvuden och kroppar och påverkar hur vi tänker, känner och mår. När gör siffrorna oss starkare och när gör de oss svagare? När lurar de oss? Och när förvandlar de oss till självupptagna tölpar som snor kopieringspapper på jobbet?

Sifferdjur är boken som väcker oss ur sifferpsykosen och låter oss ta tillbaka makten över siffrorna i våra liv. Se på den som ditt siffervaccin, för ett lyckligare, roligare och mer siffersunt liv.

Boken är ett resultat av en mängd nya, innovativa forskningsstudier. Micael Dahlen är författare och professor vid Handelshögskolan i Stockholm. Helge Thorbjørnsen är professor vid Norska handelshögskolan i Bergen. Båda har tidigare bland annat forskat om vad som skapar lycka.

Här svarar Micael Dahlen på några frågor om boken, som är ett resultat av en mängd nya, innovativa forskningsstudier.

Hur ”räknar” man ut att siffror styr oss så här pass mycket?
– Genom observationer och experiment där vi ser hur folk beter sig när de omges av och kommer i kontakt med olika siffror, alltifrån hur de rör sig och mår till hur de arbetar, umgås, dejtar, planerar och prioriterar och tar till sig fakta.

I boken presenteras forskning om att ifall vi går mer under en dag tenderar vi att bjuda högre i en budgivning. Hur ska en mäklare göra för att dra nytta av detta? 
– Be folk kolla sin stegräknare, alla har en i telefonen numera vare sig de vet det eller inte, ju högre siffra de ser desto högre kommer de i genomsnitt buda (att uppmana till att ta trapporna och ta en promenad och se sig omkring på tomten och i området är alltså en god idé).

Hur gör du själv för att ha makt över siffrorna?
– Jag hittar på egna siffror för jämnan som sätt att räkna i min tillvaro, det är jag säkert ganska ensam om. Men det är en bra påminnelse om att alla siffror från början är påhittade och att de är till för att hjälpa dig, inte styra dig.

Bokomslag. Medförfattaren Helge Thorbjørnsen är forskare och professor i marknadsföring vid Norges Handelshøyskole (NHH). Han har i många år forskat kring hur vi människor gör val, vad vi påverkas av och vad som gör oss lyckliga. Han har också en bakgrund som entreprenör och som ansvarig för doktorandutbildningen och vice rektor för NHH.

Vinn ditt eget exemplar av boken (värde cirka 199 kr)

Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se under ämnet ”Tävling” senast den 12 november. Vi drar tre vinnare ur ”hatten”! Glöm inte dina kontaktuppgifter.
Lycka till!

Fråga 1: Vad heter förlaget som ger ut denna bok?

1 Albert Bonniers Förlag

X Bokförlaget Max Ström

2 Volante

Fråga 2: Vilken av följande beskrivningar passar bäst in på ordet köpebrev?

1 Vid köp av fastighet undertecknar parterna ett köpebrev och med denna handling söker man sedan lagfart för köparen. Detta brev är kvittot på köpet.

X Vid försäljning/köp av fastighet i det fall en eller flera delägare ej kan medverka vid avtalsskrivningar krävs ett köpebrev.

2 Ett köpebrev visar att köpare och säljare har träffats på köparens bank för att slutföra bostadsaffären.

Fråga 3: 1996 släpper Spice girls singeln Wannabe som blir en megahit världen över. Gruppen består av Mel B, Mel C, Emma Bunton, Victoria Adams och Geri Halliwell. Alla tjejer har varsitt smeknamn, vilka är dessa?

1 Scary Spice, Sporty Spice, Baby Spice, Ginger Spice, Posh Spice

X Hairy Spice, Crazy Spice, Dizzy Spice, Funny Spice och Spicy Spice

2 Cute Spice, Dreamy Spice, Brute Spice, Analytical Spice och Strange Spice

*   *   *

Grattis Maria Sandberg!

Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 Boken ”Till salu ” ges ut av Bokförlaget Max Ström (X). 2 Hemnet startades 1998 (2). 3 Magnus Melin på FRN har skrivit boken Fastighetsmäklarlagen: En kommentar (1).

Grattis, säger vi till Maria Sandberg, som vinner ett exemplar av boken ”Till salu” av Annica Triberg – till ett värde av 199 kronor.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.