Att starta eget kräver planering och ofta idéer.
Det vet syskonparet Karin Linnerborg och Erik Lindeberg som nyligen köpte Mäklarringens kontor i Hägersten/Skärholmen/Älvsjö samt Huddinge och där vill försöka skapa något nytt.

Av duon är det Karin Linnerborg som är mäklaren, med mer än tio års erfarenhet i bagaget, och brodern Erik Lindeberg som är ny på jobbet. Han kommer från chefspositioner i tech- och mjukvaruindustrin, men har alltid haft fokus på marknad och sälj. Nu har han positionen som kontorschef.
Det var när den tidigare ägaren Peedu Ots, som Erik Lindeberg kallar ”något av en lokalkändis”, ville ta det lite lugnare som han sökte någon han gillar och litar på att ta över.
– Så Karin hörde av sig till mig och tyckte att det var dags att vi gjorde något tillsammans eftersom vi pratat om det så länge. Jag höll med, så nu är jag ny i mäklarbranschen. Det är roligt att göra något annat.
Sagt och gjort, de körde igång 1 april – av alla datum – och det har enligt uppgift gått förvånande bra.
Om Karin och Peedu mäklar, vad är det du gör?
– Min roll är framför allt att generera leads och fundera på saker som vilka som kan tänkas vilja flytta nu, men också att rekrytera och leda personal. Det är det jag har gjort de senaste 20 åren, varit ledare för sälj- och marknadsavdelningar. Nu blir det väldigt hands-on för mig, jag måste ju leverera eftersom det i dag inte finns några andra resurser än vi tre, säger Erik Lindeberg.
De har redan haft en Facebookkampanj som han tillbringat veckan med att följa upp. Han har storslagna planer – företaget ska ha tio till femton mäklare inom fem år.
– Men det är svårt att veta exakt hur många, distriktet är nästan lika stort som Malmö och vi vill vara långsiktiga i branschen.
Han konstaterar, som ny i gebitet, att upplevelsen av mäklare utifrån kan ha ett visst skimmer runt sig – backslicks och piff och mycket pengar och Stureplan. Det är dock inte den typen av mäklare de vill vara.
– Vi är något annat. I it-branschen finns något som kallas trusted adviser, och det är dit vi siktar. Att vara med i hela boendekarriären, hjälpa till att guida i världen av boendefrågor. Är det rätt tid att sälja nu, hur ska jag tänka när jag fått ärva ett fritidshus, ekonomiska frågor, kan vi hitta bra lösningar. Det är ganska svårt som individ att få någon form av råd och vår ambition är att finnas till hands när du behöver ställa frågor.
För att bygga det vill de rekrytera mäklare som är långsiktiga i sin relation till kunderna, och Karin Linnerborg erkänner att hon är ganska kräsen.
– Avsikten är så klart att anställa, men jag vill ha någon jag litar på, är duktig och som gör jobbet på ett bra och ärligt sätt. Och stannar! Det är inte lätt just nu att hitta mäklare som ens vågar byta när de vet vad de har men inte vad de får. Men vi ska absolut bli fler, vi måste bli fler, det är som Erik sa ett extremt stort område och jag hinner inte med mer själv, säger hon.
De lyckades starta precis när marknaden i princip störtade, och Karin Linnerborg säger att den absolut är lite svårare och mer oförutsägbar med en oro därute.
– Men jag tycker inte att man kan skylla på dålig marknad utan det handlar om att jobba på om man vill sälja sina objekt. Jag är i och för sig glad att jag inte är 25 och ny, utan har jobbat både upp- och nedgående marknader tidigare. Det viktiga är att vara en trygghet och kunna lugna folk, få dem att förstå hur priserna ser ut i dag, och vara tydlig. Att gå in i något där säljaren har för höga förväntningar är ingen idé.
Under pandemin sålde allt sig självt, mäklarna behövde bara svara i telefonen, medan man i dag får jobba på ett annat sätt. Jaga kunder och spekulanter man haft tidigare, hålla många visningar och ha många kundkontakter. Inte tappa någon, menar hon.
– På sätt och vis kan jag tycka att en sådan här marknad känns som att man får mäkla på riktigt.
Erik Lindeberg håller med om att de dåliga tiderna inte är så dåliga, egentligen.
– Det är bra ur perspektivet att om vi lär oss när det är tuffare tider är vi väl intrimmade när det blir lättare. Men mäklarbranschen är tuff på så vis att den är väldigt personlig. En del kommer att klara sig, medan andra inte kommer att göra det. De som har långsiktigt tänk och levererar en stabil produkt har en möjlighet här, säger han.
Hur upplever du mäklarbranschen jämfört med din tidigare?
– Den är intressant och ganska annorlunda för mig eftersom jag nu hanterar privatkunder. De har spännande historier, är trevliga och man får en härlig feedback – folk blir glada på riktigt när man hjälper dem. Det är inte riktigt samma glädje hos kunden om den är ett stort företag som just köpt ett it-system för flera miljoner… Men det är förstås utmanande också, folk är folk och jag har fått inse att mäklare ofta är mer psykologer än något annat.
Erik Lindeberg noterar att mäklarbranschen är händelsestyrd på så vis att en flytt ofta beror på något. Ett nytt jobb, en skilsmässa, barn föds, barn flyttar hemifrån, ålder gör det jobbigt att ta hand om trädgården.
– Ur marknadsföringsperspektiv är det spännande, och inte mycket har hänt där i den här branschen, kan jag tycka. Jag har tittat på budskapen hos de tio största mäklarfirmorna, inklusive Mäklarringen, och i kommunikationen är det omöjligt att se någon skillnad på vem som är vem. Den som stack ut var Historiska hem, övriga kunde man ha tagit bort loggan på och ingen hade vetat vem avsändaren var. Och det kan man ju fundera på.
Apropå marknadsföring så har syskonen valt att samarbeta med reklambyrån ATWJ för att vässa sitt eget budskap. Byrån jobbar vanligen med helt andra branscher, men en av ägarna, Johan Dannemann, är en gammal kompis och tycker att mäklarbranschen är spännande.
Ännu anser Erik Lindeberg att de är för ensamma och små för att våga sticka ut riktigt mycket, varför de kör ungefär samma som de andra med gratis värdering och liknande.
– Men sen måste vi börja vrida på det och göra saker mer intressanta. Kan vi delge intressant information, kan vi göra något kul? Vi har till exempel haft ett quiz som var seriöst, men också roligt. Jag tänker att vi ska ta in andra sätt att att marknadsföra oss än den traditionella mäklaren. Om det blir om en månad eller om ett år får vi se, vi måste komma in i branschen ordentligt först.