Till skillnad mot SBAB och Boolis index, vilket såg en smärre nedgång för de svenska bostadsrättspriserna i april, säger Svensk Mäklarstatistiks siffror att de ökade med en procent. I Storgöteborg och Stormalmö till och med med två.

– Storstockholm ökade med en procent. På årsbasis varierar nedgångarna från minus nio till minus elva procent, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett uttalande till siffrorna.

Villapriserna å sin sida var oförändrade i riket men såg en enprocentig ökning i Stockholm och Malmö.

– I storstadsområdena, där drygt 30 procent av villorna säljs, har priserna på årsbasis minskat 15-16 procent. I riket exklusive storstadsområdena är årsförändringen minus 13 procent, säger Per-Arne Sandegren.

KÄLLA: Svensk Mäklarstatistik

På marknaden generellt är antalet sålda bostäder fortsatt lågt, 29 respektive 27 minusprocent för bostadsrätter respektive villor jämfört med samma tid i fjol. Medelpriset för en villa är nu i genomsnitt 3,7 miljoner kronor, och för en en bostadsrätt 2,8 miljoner.

Mäklarsamfundet konstaterar att hushållens marginaler har krympt och konsumtionen minskat rejält.

– Men att svenskarna prioriterar sitt boende bekräftas av statistiken. Trots den ekonomiska oron såg vi stillastående eller stigande priser i april, säger Joakim Lusensky, kommunikationschef på Mäklarsamfundet, i en kommentar.