Bostadspriserna väntas vända ner nästa år på grund av stigande räntor.
Det säger SBAB:s senaste prognos Bomarknadsnytt.

SBAB förutspår att BNP växer 3,3 procent i år och med ungefär lika mycket nästa år, men att bostadspriserna sjunker något. Mellan 2022 och 2024 väntas de falla tillbaka med sex procent till följd av stigande boräntor – spåkulan visar att Riksbanken höjer reporäntan vid halvårsskiftet 2023.

– Nyinkommen statistik tyder på att svensk ekonomi nu växer snabbare än vad vi bedömde i vår prognos i februari. Svensk ekonomi har klarat både den andra och tredje coronavågen bättre än den första trots liknande restriktioner för att dämpa smittspridningen, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett uttalande.

Han menar att en nedgång om sex procent kan låta mycket, men:

– Det ska jämföras med den beräknade prisuppgången på över 20 procent under åren 2020 och 2021. Det är således ingen dramatik att tala om.

Saker kan dock ändras snabbt, till exempel om boräntorna inte höjs så mycket som i prognosen.

– Samtidigt finns också risk för ett större fall än i vår prognos om det enormt ökade intresset för bostadskonsumtion klingar av i takt med att folk återgår till mer normala konsumtionsmönster när pandemin är över, säger Robert Boije.

Läs hela Bomarknadsnytt här.