Andelen svenskar som tror att inflationstakten stiger har minskat med fem procentenheter sedan förra månaden.
Det visar Ordna Bolåns senaste Bolånebarometer.

Hemad Razavi. BILD: Björn Eklund

I takt med att färre tror att inflationstakten stiger växer andelen som tror att den förbli oförändrad – med åtta procentenheter den senaste månaden. Optimismen speglas också i boprisförväntningar, nu tror fyra av tio på stigande priser inom ett halvår.

Samtidigt är det också fler som tycker att priserna är för höga – 36 procent jämfört med 33 förra månaden.

– Att fler tycker att priserna är för dyra beror sannolikt på att man tror att priserna har fallit mer än vad de har. Många får nog en chock när ens flyttplaner värmts upp, säger Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån, i ett uttalande.

Han menar dock att den ökade optimismen kring inflationen kommer att bli verklighet trots Riksbankens uttalanden om ett fortsatt något förhöjt inflationstryck.

– Vi bör se en räntesänkning i maj. Utöver kommande inflationssiffror blir ECB och Fed:s räntebesked viktiga för Riksbanken. Vad jag hoppas att de inser är däremot att USA och Fed är fel att förhålla sig till.

Ordna Bolån har också undersökt populära bindningstider hos bankerna, och efter en mindre dipp i februari var det 47 procent som ville ha rörlig ränta i mars.

– Att rörligt blir mer populärt beror primärt på Riksbankens signaler om räntesänkningar, och min bedömning är att rörligt just nu är det rätta valet. På det stora hela står stjärnorna rätt för den som vill göra en bra affär just nu. Bostadsmarknaden är varm och den breda massan börjar inse det, säger Hemad Razavi.

Det största orosmolnet han ser är om Riksbanken inte agerar under försommaren.

KÄLLA: Ordna Bolån/Nepa