Fram till nu har i princip vem som helst kunnat kalla sig mäklare i Spanien. Men det är på väg att förändras.
Janette Cohen är vd på Bosatt Costa Blanca och säger att mäklare sedan 15 oktober i år måste utbildas och registreras.

BILD: Bosatt Costa Blanca

– Rörelsen började i Katalonien och Costa Blanca är andra område ut att göra denna förändring. Vi tycker givetvis att det är en viktig utveckling åt rätt håll.

De tre kriterier som nu krävs för registrering är:

  • 200 timmars utbildning
  • En offentlig och sökbar adress
  • En försäkring för ekonomisk skada

Bosatt Costa Blancas grundare Thomas Pettersson utbildades och registrerades som fastighetsmäklare i Sverige, och har sedan start lyft vikten av att deras mäklare är uppdaterade med både lagen och de förändringar som sker på marknaden. Janette Cohen säger att det är viktigt för att deras kunder ska kunna lita på dem.

– Vi har valt att genomgå utbildningen som våra svenska partners på Fei tillhandahåller. De är de enda på den spanska marknaden som har en auktoriserad utbildning på annat språk än spanska och vi känner ett starkt förtroende för deras kompetens.

Hon konstaterar att säljprocessen i Spanien ofta innebär mer jobb per affär än den gör i Sverige, eftersom merparten av objekten inte är exklusiva hos en mäklarbyrå som de är här.

– Du kan som mäklare spendera mycket tid med köpare och säljare under längre perioder, som sedan väljer att gå med någon annan i slutändan då de helt enkelt inte vet hur den öppna marknaden fungerar.

Även om det nya kravet endast är att en administratör på respektive kontor behöver registrera licensen så anser Janette Cohen att det är viktigt att mäklarna är utbildade och registrerade enligt lag.

– Vi vill kunna garantera våra kunder en trygghet när de köper eller säljer sin bostad med oss, säger hon.