En orolig bostadsmarknad till trots så fortsätter de mest exklusiva adresserna i Sverige att locka spekulanter.
Fastighetsbyrån har med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik tagit fram vilka adresser som är dyrast i landet.

Grev Turegatan, Stockholm, dyrast i Sverige. BILD: Fastighetsbyrån

Örnbogatan i Bromma, Stockholm, är Sveriges dyraste gata. Husen där har ett snittpris på hela 23,3 miljoner kronor. Vad gäller lägenheter är det Grev Turegatan, också i Stockholm, som toppar med 139 404 kronor per kvadratmeter.

– Det är verkligen slående höga snittpriser på de dyraste adresserna. Det rör sig oftast om attraktiva områden med exklusiva bostäder i havsnära lägen. I lite tuffare marknadslägen, som vi har nu, klarar sig ofta de här dyraste bostäderna bra. Det är ovanligt att de här objekten kommer ut på marknaden och när det händer finns oftast en köpstark målgrupp redo oavsett konjunkturläge, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån, i en kommentar till statistiken.

KÄLLA: Fastighetsbyrån

Nio av de tio dyraste adresserna hittas inte oväntat i Stockholm, enda undantaget är Vikingagatan i Limhamn i Malmö som landar på en femteplats. I övrigt skiljer sig priserna rejält åt mellan länen – till exempel kostar ett hus på Västernorrlands dyraste gata, Fregattgatan i Sundsvall, en sjättedel av de på Örnbogatan. I Växjö, Kronoberg, får man en fyra gånger så stor bostadsrätt på dyraste Kungsgatan jämfört med Grev Turegatan.

– Örnbogatan är en fantastisk gata i Bromma. Många av husen ligger högt och fint så att man får en vacker utsikt över Mälaren, och husen är generellt lite större där jämfört med andra hus i området, säger Per Gunnarsson som är franchisetagare på Fastighetsbyråns kontor i Bromma.

KÄLLA: Fastighetsbyrån