Undersköterska, reseledare och radio-dj. Ulf Norrman har haft många vitt skilda strängar på sin lyra innan han nu håller på att starta sin egna mäklarbyrå, där han kan fokusera på den nisch han finner intressant.

Balans mellan yrke och fritid. Att inte leva för sitt arbete. Ett liv där familj och vänner är viktigare.
Det är vad Ulf Norrman vill ha.

Ulf Norrman. BILD: Joep Hermans

– Inte så att jobbet är oviktigt, men jag tänker att inte ens läkare är tillgängliga 24 timmar och dygnet och då behöver inte mäklare vara det heller. Jag tror att vi ibland överskattar oss själva, säger han.

Överhuvudtaget beskriver han sig som en nyfiken människa, intresserad av andra och hur de har det runtomkring sig, men samtidigt med ett behov av lugn, ensamhet och stillhet.

– Jag har inget stort socialt behov. Sambon och jag är lika på det sättet, det är skönt att bara vara vi två och hänga.

Någon barndomsdröm om att bli mäklare har han aldrig närt. Som ung gick han vårdskola och läste hälso- och sjukvård för att bli undersköterska, något som han återvänt till flera gånger – bland annat under pandemin, när han avregistrerade sig som mäklare för att hjälpa till i vården. Och nu igen, medan han startar upp sitt eget mäklarföretag Naturmäklaren.

– Det är inte så lätt när man är femton år att ”det här ska jag bli”. Min mamma hade läst till undersköterska på äldre dagar ett par år tidigare, så då gjorde jag också det. Träffade en barndomskompis under utbildningen och när vi var klara kände ingen av oss att det nog egentligen var något för oss, så vi började jobba på en möbelfabrik istället, säger Ulf Norrman.

Efter något år återvände han till skolan, Komvux, för att läsa in treårig ekonomisk linje och därpå var dag dags för militärtjänstgöring. Samtidigt hade han börjat med radio.

– Jag gjorde lumpen i Ljungbyhed och lokalradio i Kristianstad vid sidan av. Jag fick smyga iväg och spela in, säga att jag var sjuk. Men jag tror att det är preskriberat nu… haha.

Radion fortsatte han med i många år under namnet DJ Soulswede, ett musikprogram med soul, r’n’b, funk och intervjuer med artister, uppblandat med jobb för Sveriges Radio.

– Faktum är att jag upptäckte podcasten tidigt och gillade formatet fast knappt någon visste vad det var. Det var radio på lyssnarens villkor, som väljer själv när och hur man vill lyssna, och ett bra format för pratradio och intervjuer. Jag gjorde det lite som ett livsprojekt för att se hur långt jag kunde ta det, började med Soulinterviews 2008 och har gjort flera hundra intervjuer.

Men det tog tid. Han körde en intervju varannan vecka, och själva pratandet tog 40-45 minuter men sen skulle det redigeras vilket tog flera timmar.

Ge några exempel på vilka du intervjuat.
– Tito Jackson, Chaka Khan, Lisa Stansfield… Chaka Khan överraskade med att vara väldigt trevlig.

Favoritlåt just nu?
– Jag har en lista på Spotify, DJ Soulswede, med ganska många nya namn. Det som överraskade för något halvår sedan var Isley Brothers senaste, det är en bra platta faktiskt. En låt… Deanna Li, Deserve your love. Men jag är så dålig på namn, det är hemskt egentligen.

Ulf Norrman har också hunnit med att jobba i resebranschen i 13 år och då tillbringat en hel del tid på Gran Canaria innan han flyttade hem till huvudkontoret. Efter en sejour med egen resebyrå blev han erbjuden en ny tjänst på dåvarande Fritidsresor men ville göra något annat, så han tog tjänstledigt för att läsa filosofi i Lund. Något därefter hamnade han på mäklarspåret.

– Det har ofta handlat om tillfälligheter och jag har alltid följt mitt hjärta. Att bli mäklare var inget jag hade tänkt på länge, utan som med mycket annat i livet försöker jag vara tillgänglig för allt som sker och vara öppen. Jag skulle sälja ett hus och på samma gata bodde en mäklare jag anlitade och nämnde väl för honom att jag undrade hur det är att jobba med det, och kort därefter ringde han för att de behövde folk. Jag tänkte att jaha det här verkar ju spännande, så jag hoppade på tåget. Började där 2005 och gick samtidigt uppdragsutbildning till mäklare.

Efter ett avbrott under pandemin där han avregistrerade sig för att återgå till att vara undersköterska – ”jag ville göra en insats” – håller han nu alltså på att starta eget. Under den perioden bodde han i Dalarna men ville flytta söderut igen och hittade ett torp i Stämmeryd.

– Jag har ingen koppling alls till området egentligen men trivdes väldigt bra. Sedan träffade jag min sambo och köpte lite större, och efter ett år på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tänkte jag att jag vill köra eget. Det kanske inte är optimalt att starta bolag som marknaden är nu men jag tänker att fixar jag det nu så fixar jag det sen, säger Ulf Norrman.

Sagt och gjort. Han registrerade firman i somras, och jobbar natt i vården och har med sig sin laptop så att han kan jobba med företaget på lugna stunder.

– Eftersom jag har specialutbildning inom jord och skog, och har det här intresset för natur, så ville jag nischa mig lite. Jag tror att det är viktigt i dag eftersom företagen är ganska lika och har likvärdiga produkter. Jag tycker att det är kul och tror att det alltid kommer att finnas efterfrågan på naturnära fastigheter.

På Linkedin beskriver du din tjänst som ”garanterat kostymfri” – vad innebär det?
– Man behöver kanske inte alltid sitta på ett kontor och skriva papper, utan lika gärna med en kokkaffe vid lägerelden. Om vädret tillåter och alla parter tycker att det är trevligt. Sen är det också tänkt att jag ska förmedla över hela landet så det är inte så fast hur tjänsten ska se ut. Men tio procent kommer alltid att gå till välgörenhet där jag ger säljaren alternativ på organisationer att ge till i deras namn.

– Jag vill också försöka tänka miljömedvetet även om jag inte är helt klar över hur jag ska hantera det… jag är tveksam till visningsskyltar och trycksaker men kanske måste det göras på något sätt. Annars kan man använda digitalt material.

Han konstaterar att företaget ännu är i sin linda och att han behöver komma igång med grundelementen som arvoden och möten för att hitta formen fullt ut.

– Jag vill prova mig fram och se var det kommer att landa om ett halvår, men det är viktigt för mig med båda fötterna på jorden. Det ska vara avslappnat, enkelt och professionellt. Min plan är att jobba kvar som undersköterska tills företaget är självgående och inkomsterna kommer igång.

Så hur mycket jobbar du egentligen nu?
– I princip dygnet runt, på jobbet är det dödtid när alla sover och då jobbar jag med företaget. Nu håller jag på med hemsidan som ska startas om i början av december, det är ändå mitt ansikte utåt så jag vill lägga lite extra krut där.

Hur går det ihop med din fritid?
– Man får alltid jobba hårdare i början när man startar upp något, men jag försöker ändå se till att jag har min ledighet och min kvalitetstid. Om jag hinner göra mer på natten kanske jag hinner vara trevlig sen… haha.

Ulf Norrman säger att den som anlitar en mäklare vill känna att de får värde för pengarna, och att han själv uppskattar enkelhet, bekvämlighet, tydlighet, affärsmässighet och gärna ett personligt anslag.

– Många uppskattar nog tekniken att kunna informera, dela och upplysa på ett enkelt sätt digitalt.

Nu när du har eget, vem vänder du dig till om det är något du är osäker på?
– Det var faktiskt inte länge sedan jag ringde min gamla chef, han är pensionär nu, och sen har Mäklarsamfundet en juridisk tjänst jag nyttjat vid tillfälle. Och man kan hitta många svar digitalt nu. Men jag höftar inte, det är för viktigt att det blir rätt, så om jag känner osäkerhet tar jag reda på svaret. Tack och lov känner jag mig rätt trygg efter så här många år.

Vad gör du om fem/tio år?
– Vet inte. Troligtvis går jag i pension om tio, men gör någon enstaka affär per år om suget finns kvar. Jag har inga ambitioner att jobba tills jag blir 70, men orkar inte heller planera så långt fram. Jag lever här och nu och gör så gott jag kan.

FAKTA

Namn: Ulf Norrman.

Ålder: 55.

Bor: Stämmeryd, Nybro.

Familj: Sambo, två hundar.

Arbetsplats: Naturmäklaren och natt som undersköterska på boende.

År som mäklare: Registrerad 2008 första gången.

Det här gör jag på fritiden: Just nu väldigt mycket jobb. Jag tycker om att vara i naturen och promenera med hunden, umgås med sambon. Musik är ett stort intresse, höll på med podd i över tio år som jag precis lade ner.