När Allbrightpriset delades ut på måndagen var det två företag som fick dela på förstaplatsen – Hemnet och Axfood.

Cecilia Beck-Friis, vd. BILD: Hemnet

– Att två så vitt skilda bolag samtidigt uppvisar så urstarka ambitioner inom mångfald och inkludering bevisar att frågorna är upp till varje ägare och vd. Det går inte att skylla på bransch eller historik. Utan den centrala frågan är: hur vässar vi framgången? Hemnet och Axfood har svaret, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbrightstiftelsen, i ett uttalande.

– Vi har en uttalad ambition att bli en av Sveriges bästa arbetsplatser och att tilldelas Allbrightpriset är ett mycket fint bevis på att vi är på god väg. Vi vill ha en arbetsmiljö präglad av människor med olika bakgrunder och perspektiv. Det vet vi skapar en stark företagskultur, men också den innovationskraft som är en förutsättning för en framgångsrik affär, säger Cecilia Beck-Friis, Hemnets vd, i en kommentar.

Hemnet får särskilt beröm för att de gjort stora framsteg på kort tid – på fyra år har de ”tagit steget från att rekrytera lokalt i Sverige till att rekrytera på en internationell arena”, och också jobbat fokuserat för att rekrytera kvinnor till produktion och utveckling.

– De agerar genomtänkt utifrån medarbetarnas bästa. De diskuterar och arbetar öppet mot diskriminering och trakasserier. De ser det som en förutsättning för att attrahera och behålla medarbetare, något som borde intressera alla bolag som söker de skarpaste hjärnorna, säger Amanda Lundeteg.

Det är för åttonde året i rad Allbrightstiftelsen, som är partipolitiskt obunden och icke vinstdrivande, delar ut pris för arbete med jämställdhet, mångfald och inkludering. I första ledet nomineras samtliga börsbolag med jämn könsfördelning i ledningsgruppen, och sedan vidtar intervjuer och medarbetarenkäter, vilka analyseras av en jury.

Årets jury
Brandon Sekitto, medgrundare Nodnarb
Caroline Farberger, ordförande Wellstreet
Hayaat Ibrahim, generalsekreterare Institutet mot mutor
Johan Oljeqvist, vd Fryshuset
Michaëla Berglund, vd Michaël Berglund samt ordförande Allbright
Sven Hagströmer, ordförande Avanza samt grundare Allbright
Susanne Najafi, grundare Backing Minds

Läs mer här.