Från FN-tjänst till juridikstudier, från brottmål till husaffärer och från anställd till ägare. Ny Vys grundare Sebastian Stojanovic har hunnit med en del redan. Nu siktar han på att höja mäklaryrkets anseende – och göra sina föräldrar stolta.

Vem är du?
– Jag är en person som aldrig nöjer mig på så sätt att jag alltid vill framåt i livet. Ibland har jag väl varit lite dåligt på att stanna till och reflektera över det jag åstadkommit och de enkla glädjeämnena i livet, men jag har blivit bättre på det på senare år. Men jag vill fortfarande alltid utvecklas och bli bättre i allt jag företar mig, och kan jag få med mig en och annan på den resan blir jag ännu gladare.

Sebastian Stojanovic säger att han likt präster och läkare känt ett kall, bara att det var mot mäklaryrket istället. Under juristutbildningen i Uppsala jobbade han parallellt med försäljning på bank, och det i kombination med ett intresse för fastigheter och bostäder gjorde att både han och andra tyckte att det skulle passa.

– Jag gillar långsiktighet i affärer och såg möjligheten att ha affärsrelationer över en hel livstid.

Men först blev han jurist, satt ting i Växjö och var senare processförare på ett företag samtidigt som han tog kvällskurser inom mäkleri. Skillnaden mellan juridiken och mäkleriet beskriver han som problemorienterat versus lösningsorienterat.

– Det finns en hög grad av spänning i båda jobben i det att ingen dag är den andra lik. Men juridiken är ett introvert yrke, man sitter på sin kammare och klurar och utreder, ibland vårdnadstvister eller brottmål som kan vara infekterade och tär på en. Visst, mäkleriet kan vara jobbigt också men där är förmånen att hjälpa kunden att finna riktiga lösningar i livets alla skeden – folk föds och dör, blir ihop och går isär, skaffar katt eller hund och allt detta påverkar bostadssituationen. Och det här är anledningen till att jag valde mäkleriet, det passar mig mycket bättre, säger Sebastian Stojanovic.

Det var dock nära att han blev polis istället, efter att ha gjort värnplikten som militärpolisjägare. Men det blev FN-tjänst i Bosnien.

– Jag var väldigt skoltrött när jag gjorde lumpen, men sen vaknade studieintresset till liv igen och jag ville vidare i livet. Men jag har fortfarande ett högt rättspatos och kan inte med orättvisor och dylikt.

Som färdig mäklare var han på Fastighetsbyrån i sex år innan han sade upp sig sommaren 2018 för att ett knappt halvår senare starta Ny Vy tillsammans med Alexander Cezar.

– Vi jobbade på ett sätt med en syn på personal och kunder som vi inte tyckte fanns på marknaden, och ville utveckla den mäklartjänst som gjort oss framgångsrika. Om man ska hårdra det är det att ha de anställda och kunden i fokus istället för varumärket. För om man har nöjd personal får man nöjda kunder och då frodas också företaget.

De vill att personalen ska känna glädje i att komma till arbetsplatsen och inte bara för lönechecken. De vill bygga ett främst känslomässigt band och inte ekonomiskt. Att det ska kännas som att komma hem till familjen.

– Det är klart att vi erbjuder konkurrensmässiga villkor, men vi vill hitta det som gör att de stiger upp på morgonen och utveckla det. Vi har hög kravställning med hur vi rekryterar och nu efter två och ett halvt år har vi gjort mycket rätt, vilket resultaten visar, men också en del fel där vi lärt oss av våra misstag.

Hur ser lönesituationen ut för dig?
– Jag går på en fast lön, Alexander också. Vi återinvesterar så gott som allt överskott i företaget nu för att utveckla det och – utan att säga för mycket – expandera. Vi har fått revidera hela vår affärsplan eftersom vi växte mycket snabbare än vi trodde att vi skulle göra.

Hur mycket tjänar du?
– Drygt 40 000 i månaden.

Sebastian Stojanovic talar varmt om hur han med sitt företag vill sätta en ny standard i mäklarbranschen och nå nya nivåer i mäklartjänsten.

– Det här är vad jag brinner för. Att höja anseendet och cementera det i branschen. När du tänker mäklare ska du tänka läkare eller välrenommerad advokat. Vi anser att vi är på god väg men mycket behöver förändras i branschen. Det finns alltid individer som drar ner anseendet och vi vill vara de som höjer det.

Till exempel är han kritisk till mäklarutbildningarna och säger sig förvånad över hur lite studenterna vet om vad yrket egentligen innebär, till och med i slutfasen av utbildningen. Att den mediala bilden är skev och inte heller visar vad som krävs.

– Det är brutalt hårt om man vill lyckas, en livsstil som kräver oerhört mycket. Och det är anledningen till att så många slutar så tidigt i sin karriär. Utbildningarna och branschen som helhet bör se det som ett misslyckande med en enorm förbättringspotential.

Han säger att på deras kontor lyser skinande kostymer och märkesklockor med sin frånvaro, och menar att glamouriseringen av mäklaryrket måste upphöra till förmån för insikt i vilket ansvar och engagemang det kräver.

– Vissa av drakarna spär på den glamouriserade bilden men vågar inte tala om hur hårt det är. Om vi tar in en person är vi måna om att behålla den personen, medan större aktörer kan ta in åtta-tio personer och är glada om de lyckas behålla två.

Hur mycket jobbar du själv?
– Det är jättesvårt att svara på eftersom det första man gör på morgonen och det sista man gör på kvällen är att kolla mobil och dator. För en mäklare, eller en seriös företagsledare, tar det inte slut. Så, kanske i underkant, men runt 60-70 timmar i veckan.

Hur går det ihop med livet i övrigt – familj, barn, fritid?
Sebastian Stojanovic skrattar, möjligen något generat.

– Jaaa… det finns ju en anledning till att jag är skild. Men nu sätter jag fler och senare möten de veckor jag inte har barnen, och sen är det mer fokus på att vara pappa. De är mycket med mig på kontoret också, läxorna görs i konferensrummet under uppsikt och så får de hjälpa till med små sysslor. De tycker att det är kul att lära sig om pappas vardag också. Och sen efter utsatt tid är det inga fler möten utan tennis och karate och sångskola och gud vet vad, eller bara en promenad med fika. Det är en himla utmaning, det är det faktiskt.

Han talar om sina föräldrar och deras höga arbetsmoral, hur de slitit hela livet inom industri och städjobb efter att ha lämnat allt i forna Jugoslavien för att börja om här.

– Det är en stark drivkraft för mig att göra dem stolta genom att ta släkten Stojanovic till en ny nivå för den nya generationen.

Det verkar gå ganska bra än så länge. Sebastian Stojanovic är till exempel säljarfavorit hos Hittamäklare sedan i december med ett snitt på 4,7 poäng från till dags dato 526 omdömen.

Är det charm eller kompetens eller något annat?
– Secret concept: glimten i ögat. Nej men vad jag är övertygad att det handlar om är en genuin omtanke om kunden även bortom själva affären. Kunden känner att vi vill deras bästa, och vet att vi inte tar uppdraget om de har för höga förväntningar. Då väljer de någon annan, och sen kommer de tillbaka.

FAKTA

Namn: Sebastian Stojanovic

Ålder: 48

Bor: Eriksberg i Göteborg

Familj: Ensamstående pappa med två barn

Arbetsplats: Ny Vy

År som mäklare: Registrerad i september 2012

Det här gör jag på fritiden: ”Jag har inte så mycket fritid just nu men umgås med mina barn så mycket jag kan, jag gillar jakt och så har jag en särbo som jag träffar. Träna försöker jag göra också.”