Per Karlsson, Konkurrensverket. Foto: Andreas Eklund.
Per Karlsson, Konkurrensverket. Foto: Andreas Eklund.

Konkurrensverket granskar nu Schibsteds bud på Hemnet. Det var i fredags som det blev känt att Schibsted lagt ett bud på Hemnet, 1,5 miljarder är mediajätten beredd att betala för bostadssajten. Nu är det de båda mäklarförbunden, FMF och Mäklarsamfundet, som äger 25 procent var, Swedbank Fastighetsbyrån äger 34 procent och Svensk Fastighetsförmedling äger resterande 16 procent. Men det träffades även ett optionsavtal som gav Swedbank Fastighetsbyrån rätt att köpa ytterligare åtta procent. Enligt Dagens Industri kan optionen bara användas just vid ett bud på Hemnet. Då kan Swedbank Fastighetsbyrån lösa ut optionen i syfte att sälja aktierna vidare. Det innebär att Swedbank Fastighetsbyrån säljer 42 procent.

– Vi kommer att granska affären noga, och vi kan den här marknaden väl då vi så sent som i december framgångsrikt drev en process i domstol mot Swedbanks förvärv av Svensk Fastighetsförmedling. Vi hade till och med vittnen från Blocket som i processen vittnade om Hemnets dominerande ställning, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket till Dagens Media.

Schibsted har meddelat att köpet bara är aktuellt om de får ta över Hemnet till 100 procent, något som de båda mäklarföretaget sagt ja till. Men än så länge har inte förbunden bestämt hur de ställer sig till budet. Därför har ingen formell anmälan om affären lämnats till Konkurrensverket-

I samband med att Swedbank skulle köpa Svensk Fastighetsförmedling blev även Hemnet granskat av Konkurrensverket. Att Swedbank skulle få kontroll över 50 procent av Hemnet ansågs vara mycket problematiskt.

– Hemnet är en väldigt viktig infrastruktur för bostadsförsäljning och vi ansåg då att det inte var bra att Swedbanks ägande skulle öka till 50 procent, säger Per Karlsson till Dagens Media.

Den tidigare utredningen visade att Hemnet och Blocket Bostad helt dominerar marknaden för bostadsannonser på nätet. Om affären blir verklighet ska Konkurrensverket först granska om de vill gå vidare med ärendet, då har verket tre månader på sig att besluta om affären kan godkännas, eller om ärendet ska drivas till domstolen.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.