Sven-Erik Kristansen, regionchef Bjurfors Göteborg
Sven-Erik Kristensen, regionchef Bjurfors Göteborg

51 procent av svenskarna tror att bostadspriserna kommer att stiga under året, det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av fastighetsmäklarbyrån Bjurfors. Endast sju procent tror på prisnedgång, det rapporterar Dagens industri. 

– Vi har haft stigande priser i många år som drivits av ökad inflyttning till storstäderna, bostadsbrist, stabil arbetsmarknad och låga räntor. Så länge dessa faktorer inte ändras är det lite som talar för en prisnedgång, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef Bjurfors Göteborg i ett pressmeddelande.

Bland storstadsborna är det göteborgarna som är mest övertygade om en prisuppgång – hela 54 procent tror på en ökning. Samtidigt är Malmöborna de som minst tror att priserna kommer att stiga, detta trots att bostadspriserna faktiskt ökade mest i Malmö utav de tre storstadsregionerna under förra året.

39 procent uppgav att de tror på en oförändrad boränta – enbart i storstäderna var denna siffra något högre och hamnade på 43 procent.

– Många bedömare ser inte att boräntorna kan bli lägre än vad de är nu och råder bolånetagare som vill minska sina risker att binda sina bolån. Att bolåneräntorna har nått botten och snart är på väg upp har det varnats för i flera år, men frågan är om 2017 är året då boräntorna börjar stiga, fortsätter Kristensen.