Daniel Adelsson är mäklaren som år efter år tar hem titeln som Årets mäklare hos Bjurfors – och har dessutom hämtat ett antal priser på den branschbreda galan Guldhemmet. Alla undrar förstås vad hemligheten är.

Daniel Adelsson. BILD: Bjurfors

Vinnande personlighet? Gått kurser? Yoga?
– Jag brukar säga att jag är glad att jag hittat rätt yrke. Nästan femton år senare tycker jag fortfarande att det är lika roligt att gå till jobbet, ja det är kanske till och med roligare. Annars hade det inte gått.

– Min styrka är att jag är effektiv, och jag lade tidigt en grund för det. Sen har jag och mäklarkoordinatorn Caroline Enström jobbat tillsammans i tio år och vi är så sammansvetsade att det bara flyter på. Sen är det förstås det gamla vanliga, att vara påläst och så vidare.

Vad menar du med grunden du la tidigt?
– När man är nyutexaminerad vill man komma igång så fort som möjligt och helst få många affärer direkt. Det ville jag också, förstås, men jag såg vikten med att noga lära mig grunderna i det juridiska och våra affärssystem. Efter det blir allt lättare. Jag är glad än i dag att jag tog det beslutet då, för det har gjort att jag har bra flyt i mina affärer. Det måste man ha om man gör den volymen, säger Daniel Adelsson.

Han erkänner att motivationen som nyexaminerad det första året, utöver att lära sig så mycket som möjligt, var pengar; men att prioriteringarna skiftade snabbt och framför allt sedan han blev franchisetagare.

– Det är självklart viktigt fortfarande att göra många affärer, och jag sätter alltid affärsmässigheten först, men mjuka värden är också viktiga. Det ska gå bra för alla på kontoret – mäklaryrket är ett provisionsyrke och jag vill att alla ska ha mycket att göra. Då mår kontoret bättre.

Daniel Adelsson gick en tvåårig utbildning på Borås högskola, efter att ha studerat ekonomi i ett år. Därefter har Bjurfors haft kontinuerliga utbildningar.

Som helt ny hade han två förebilder, en var en tjej som trots att hon själv var ganska ny som mäklare var så ordningsam och framgångsrik att det gjorde intryck på den unga Daniel. Den andra var en herre som mäklat i 25 år men dessutom var byggtekniskt och juridiskt kunnig.

– Att ha den kombinationen att lyssna till på ett kontor var tacksamt, särskilt om man nyttjar det på rätt sätt. Det gjorde jag, och byggde på det.

Innan mäklarbanan jobbade Daniel Adelsson på Telia i fem år och han kallar det ”en jättefin säljskola”. Det var också där han insåg att det var hans kall.

– Jag jobbade där parallellt med studierna och trivdes väldigt bra. Egentligen redan efter ett par veckor förstod jag att jag ville jobba med något liknande, och jag hade varit sugen på mäkleri ganska länge.

Han vill gärna poängtera att han trots sina framgångar är mänsklig, någon som ibland tappat uppdrag eller gjort fel, även om felaktigheterna rättats till redan innan kunderna märkt något.

– Man har kämpat med en bostad och till slut gått skilda vägar. Som tur är har det hänt väldigt sällan, men att inte lyckas sälja betraktar jag som ett misslyckande.

– Och precis som för många andra mäklare har det varit tufft för mig också de senaste åren med långa ledtider.

Ett av många, många priser Daniel Adelsson fått ta emot. Här med hela Mölndalskontoret för Årets kontor hos Bjurfors för en dryg månad sedan. BILD: Bjurfors

Hur balanserar du arbete och fritid och kan det ha betydelse för framgång?
– För att ha en bra mäklarvardag behöver man vara strukturerad, men samtidigt måste man ju anpassa sig till säljare, spekulanter och köpare. Men det har jag, om jag får säga det själv, blivit bra på. Det hjälper att samarbetet med mäklarkoordinatorn går smidigt, då funkar det, säger Daniel Adelsson.

Som med så mycket annat handlar det om erfarenhet, menar han. Att förstå när man ska känna in, när man ska säga ifrån och när man ska ställa krav i stället för att springa på allt.

I dag vet alla på hans kontor att han vill ha ordning och struktur.

– Jag tror jättemycket på att om man har strukturen och rutinerna så kan man göra många affärer, och då blir man också mindre stressad. Och alla på kontoret är olika men jag upplever att de speglas av mig när det kommer till det.

Så hur får man till en affär?
– Det finns ingenting som heter den perfekta bostaden för en köpare, för om den är perfekt är den förmodligen för dyr. Så med en potentiell köpare är det bra att stämma av hur många krav man kan bocka av, och om det är tillräckligt många frågar jag ”om det är så här mycket som passar, är det kanske inte värt att gå vidare ändå?”.

Daniel Adelsson säger att det varit mycket sådant de senaste åren, när det varit högre utbud och färre budgivare. Det har blivit mycket mer dialog med spekulanterna, och att han jobbat länge i samma område och förmedlat många bostäder gör att han ofta träffar samma spekulanter om igen på olika visningar.

– Där är det jätteviktigt att starta en dialog, eftersom vissa går på visning efter visning utan att klippa till. Att ha den dialogen och visa att man tar hand om den spekulanten har gett mig många affärer – det är uppskattat och vad jag kallar riktigt mäkleri.

Du firar femtonårsjubileum som mäklare i sommar, hur föreställer du dig dina kommande femton år?
– Oj. Att jag fortsätter trivas med mäkleriet, är kvar i Mölndal och tar ännu fler marknadsandelar. Det riktigt spännande är hur mäklaryrket förändras med digitaliseringen, tror att det kan vara ganska annorlunda om bara tio år. Då har vi digitala avtal, men spekulanter vill fortfarande komma och titta på bostaden fysiskt.

FAKTA

NAMN: Daniel Adelsson

ÅLDER: 38

JOBBAR: Franchisetagare på Bjurfors Mölndal

BOR: Göteborg

FAMILJ: Fru

FRITID: Jag har börjat spela mycket tennis på sistone. Jag spelade och satsade som yngre och var bra – men blev tyvärr inte proffs.