För tio år sedan var Maria Larsson med i Mäklarvärlden och berättade att hon drev Bjurfors i Barcelona. Vad har hänt sedan dess?

Hej Maria! Du är kvar i Barcelona men har öppnat en egen mäklarbyrå. När gjorde du det och vad fick dig att vilja köra eget?
– Jag körde igång under eget varumärke 2018. Jag hade drivit franchise för Bjurfors under några år i Barcelona. Jag arbetade mycket med att applicera den svenska metoden att för real estate i Barcelona, för mig står det för transparens mot kunder, uppföljning, investering i visuella presentationer. Vi arbetade mycket utifrån den svenska köparen och vad de sökte ledde oss ofta till bostaden. Med tiden insåg jag att det inte bara var svenskar som uppskattade vårt sätt att jobba. Utan när mycket nöjda säljare gav rekommendationer till sina vänner och bekanta blev våra nya bostadsintag inte riktade i första hand utifrån vad de svenska köparna sökte utan utifrån vad vi ansåg vara en attraktiv bostad där vi kunde tillföra värde i försäljningsprocessen. Det gjorde att vi behövde öppna oss mer också mot den internationella marknaden. Med en svensk mäklarbyrå i ryggen var verktygen mer konstruerade utifrån en svensk marknad.
Regnovädret som orsakade dödliga översvämningar i Spanien nyligen var mer intensivt på grund av klimatförändringar, uppger en forskaranalys. Hur tror du det påverkar svenskar som funderar på köpa boende i Spanien i framtiden?
–Jag tror att klimatfrågan är något som alla människor som lever i den här samtiden måste förhålla oss till oavsett var vi lever och bor. Så även Spanien måste anpassa sig efter den nya verkligheten. Men jag vet inte exakt hur det här påverkar just den svenska köpgruppen. Men jag har varit med om flera tuffa kriser under mina tolv år i Barcelona, alltifrån politisk instabilitet i Katalonien till Covid. Det jag har landat i varje gång är att jag bor i en mycket intressant region som erbjuder ett behagligt medelhavsklimat och möjliggör för ett mycket aktivt liv med allt från vattensport till skidåkning. Det tillsammans med en metropolisk storstad gör det fortsatt attraktivt att köpa bostad här.
Vad har annars mest förändrats under de här tio åren på den spanska bostadsmarknaden?
– Den största förändringen är att säljarna på den spanska bostadsmarknaden har börjat ställa mer krav på sina mäklare samt börjat förstå värdet i att anlita en mäklarbyrå i ett exklusivt uppdragsavtal och därigenom få mäklarbyrån att göra en större marknadsföringsinvestering i bostaden. Det går sakta framåt på den punkten, men drar vi tillbaka klockan tio år är det märkbart lättare att arbeta som unik mäklarbyrå med en säljare.
Temat i det här numret är framgångsfaktorer. Vilken faktor är viktigast enligt dig för att lyckas som mäklare i Spanien?
– Att vara konsekvent och uthållig. Det är en hårdkonkurrens med många aktörer på marknaden. Det viktiga är att tro på just din modell och fullfölja den till 100 procent – inte bli stressad av vad konkurrenterna gör. Skulle jag sammanfatta det i två ord skulle det vara tydlighet och ärlighet. Men det misstänker jag är något som är viktigt för varje mäklarkontor oavsett var i världen man är verksam.
Om vi hörs om tio år igen – vad gör du då?
– Jag hoppas att båda våra kontor har tagit ännu större marknadsandelar och att vi är förstahandsvalet för de bästa mäklarna i våra regioner. Vi arbetar mycket med att hela tiden förbättra villkoren för våra mäklare för att hela tiden eftersträva att maximera vinsten för dem och att de känner att vi, med vårt starka erbjudande för våra säljare, är den mest attraktiva arbetsplatsen. Kanske har vi om tio år även fått fler syskon till Barcelona och Mallorca där vi också sedan fyra år tillbaka driver kontor. Vi har redan tagit de första stegen mot en ny region. Fakta Född: 1980 i Norrköping. Bor: I ett kulturminnesmärkt märkt hus i ständig renovering och utveckling, i Sant Vicenç de Montalt utanför Barcelona. Drömboende: Mitt nuvarande hus i färdigrenoverad form. Familj, Man Frederick som också är svensk och två barn, Henriette 13 år och Diderick 10 år. Fritidsintresse: Skidåkning i Pyreneerna, tennis och golf.