Det finns 180 områden i Sverige som har flera stora utmaningar vilka kan kopplas ihop med utanförskap.
Dessa finns främst i de tre storstäderna, och i övriga större städer, visar en ny analys regeringen beställt av SCB och Boverket.

Ny rapport från SCB och Boverket. BILD: Skärmdump från rapportomslaget

Analysen har utgått från drygt 3300 regionala statistikområden i Sverige, där SCB och Boverket sedan vägt in olika utmaningar. Sådana kan vara till exempel bidragsberoende, svag arbetsmarknadsetablering, trångboddhet och kriminalitet.

Därefter har områden med liknande utmaningar och förutsättningar sorterats i olika grupper.

– Det är första gången vi grupperar områden på det här sättet, med hjälp av statistik från flera olika myndigheter, säger Susanne Zander, statistiker på SCB, i ett uttalande.

– Analysen kan användas som underlag för aktörer i samhället som genomför olika insatser inom dessa områden.

En del områden kan se ut att ha stora utmaningar, men samtidigt har någon särskild förutsättning som gör att insatsbehoven inte är lika stora.

– Det kan handla om områden i universitetsstäder där man bor trångt och etableringen på arbetsmarknaden är svag. Här behövs kanske inte insatser eftersom det kan bero på att det bor många studenter där, säger Susanne Zander.

2795 av de 3300 statistikområdena har inga särskilda utmaningar. 180 områden har flera särskilt stora utmaningar, och de ligger i Malmö, Göteborg, Stockholm och andra större städer.

– I analysen ser vi att sannolikheten att ett område ska ha en hög generell problematik ökar om det finns en hög andel med förgymnasial utbildning, en hög andel ensamstående kvinnor och en låg andel inrikes födda, säger Susanne Zander.

Listan över de områden som sammanvägt har särskilt stora utmaningar toppas av Centrala Söderhöjden i Järfälla, Albyberget i Botkyrka och Fittja, också i Botkyrka.

Läs hela rapporten här.