Allt fler husägare i Sverige är medvetna om klimatrisker och sitt ansvar för att skydda sina hem.
Det visar en undersökning om klimatrisker av SBAB.

BILD: SBAB

88 procent av svenska husägare säger sig veta vad klimatrisker är, en ökning med tre procentenheter sedan SBAB:s första klimatundersökning 2021. Dock vet bara en av fyra vart de ska vända sig för information, om än det också ett ökat antal sedan i fjol.

De klimatrisker som oroar flest husägare är vattenbrist och översvämningar, drygt en av fyra. Därefter kommer höga temperaturer och ökad brandrisk på grund av torka.

Det har rått delade meningar om vems ansvar det är att minska risken för att en fastighet skadas av väder och vind, men antalet som säger att det är husägarnas eget ansvar har ökat från 43 till 63 procent på bara ett år. I fjol tyckte fler än var fjärde, dubbelt så många som i år, att det var kommunens eller myndigheternas ansvar.

Karin Stenmar. BILD: SBAB

– Det är jättebra att fler husägare förstår att de själva bär ett stort ansvar för att förebygga klimatrelaterade skador på sitt hem. Ökad frekvens av extrema väderhändelser kan vara en anledning till att fler husägare blivit mer medvetna om riskerna, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB, i en kommentar till undersökningen.

Så här långt har majoriteten av husägarna inte tagit någon hänsyn till klimatriskerna vid husköpet, men sex av tio säger att de kommer att göra det vid husköp i framtiden.

– Hus utsatta för klimatrisker finns i alla Sveriges kommuner men riskerna ser olika ut beroende på topografi, bebyggelsens koncentration, kommunens dagvattenhantering, grönytor med mera. Det kan dock vara svårt för en enskild person att bedöma dessa risker, särskilt om man flyttar till ett nytt område. Då kan det vara tryggt att ha en mäklare eller besiktningsman som informerar, säger Karin Stenmar.