Stefan Ingves jämför väderprognoser med prognoser gällande inflationen – han menar att båda är lika osäkra. Han svarade även på frågor om bostadsmarknaden och hur hushållens skuldsättning påverkar den – detta på ett av Erik Olsson Fastighetsförmedlings  månadsmöten.

Johan Nordenfelt, informationschef Erik Olsson, Stefan Ingves, före detta riksbankschef och Martin Wikström, vd Erik Olsson.

Den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves inbjuden talare till mäklarkedjan sensaste månadsmöte. Ingves inledde med att han tränat i princip hela livet på att arbeta med andra personers pengar, med en far som var bankdirektör i Närpes (Finland).

– Jag har alltid haft ett intresse för att arbeta med pengar, andras pengar och stora pengar som påverkar samhället i stort, säger Stefan Ingves efter han berättat att han flyttade ner till Stockholm som 18-åring och han har i hela sitt yrkesverksamma liv arbetat inom finans och fortsätter även nu då han till exempel är personlig rådgivare åt centralbankerna i Ukraina och Etiopen.

Mäklarkedjans möten samlar kollegor från deras kontor över hela landet och deltagarna fick möjlighet att ställa frågor och många frågor handlade så klart om bostadsmarknaden, räntan och hur allt egentligen hänger ihop.

Vädergubben

Ingevs gick raskt genom Riksbankens uppdrag – som bland annat handlar om att verka för finansiell stabilitet, hur beroenden inom den nationella och internationella ekonomin ser ut. Och ett litet exportberoende land som Sverige påverkas så klart mycket av omvärlden – kanske framförallt av Europa och USA. Och att komma med prognoser på hur ekonomin ska utvecklas jämför han med väderprognosen – med den skillnaden att väderprognosen som längst sträcker sig tio dagar fram och Riksbanken kommer med prognos för de närmaste månaderna eller åren.

– Väder- eller penningprognoserna har ofta fel, men en skillnad är att man sällan blir besviken på väderprognoserna. Kontentan är att det är svårt för vi vet inte vad som ska hända som påverkar utvecklingen, som pandemin eller Rysslands invasion av Ukraina.

Blir inte som vanligt

De senaste två-tre åren har det stått ganska stilla i svensk ekonomi, den stora frågan är då hur vi ska få grafen att börja peka upp igen.

– Inget hade förväntat sig en pandemi, eller kunde föreställa sig vad det skulle innebära och inte heller hur världen skulle återhämta sig efter. Men klart är att det tar tid och vad vi gör i Sverige räcker ju bara en bit.

Han fortsätter att säga att nu ser det hyfsat bra ut ändå, och prognoserna pekar på att tillväxten återhämtar sig till någon slags normaltillväxt.

– Och då kan man göra misstaget att anta att allt blir som vanligt igen, men vi vet av erfarenhet att sällan blir som vanligt.

Hushållens skuldsättning då?

Möjligheten att komma med frågor utnyttjas av deltagarna och frågan om hur svenska hushållens skuldsättning påverkar bostadsmarkanden var en given fråga.

– Eftersom 70 procent av de som har bolån valt att hålla räntan rörlig påverkar hushållens skuldsättning bostadsmarknaden. Och därför är bankernas beräkningar så viktiga vid lån, så man klarar de förändringar som sker.

Han sa vidare att man i Sverige på ett väldigt noggrant sett har sett till att göra bostadsmarknaden dysfunktionell och han efterfrågar väl genomtänkte förändringar för en stabilare bostadsmarknad.

– Vi borde ha tagit bort ränteavdraget för länge sedan, man kan inte bara tänka på vad som är bra för mig utan man måste tänka vad är bra för det allmännas bästa på lång sikt. Man måste skilja på vinnare och förlorare på kort sikt och ett system som fungerar på långsiktigt.

Kunskap är A och O

Erik Olsson Fastighetsförmedlings månadsmöten med externa talare och egna genomgångar av omvärldsläget med fokus på ekonomi och bostadsmarknad är en viktig del i arbetet att hålla firmans mäklare välinformerade om allt det som en mäklare behöver ha med sig för att lyckas på dagens bostadsmarknad.

– Vi på Erik Olsson vill imponera på vår omgivning. Det betyder att vi som företag jobbar hårt för att imponera på våra mäklare, och att vi dessutom måste hjälpa dem att imponera på sina kunder, säger firmans informationschef – Johan Nordenfelt.

Tidigare har bland annat flera chefs- och privatekonomer från banker och finansmarknadsministern Niklas Wykman varit på plats. Senare i september kommer Jörgen Holmlund och föreläser om penningtvätt och ekobrott. Holmlund har lång erfarenhet från bland annat Försvarsmakten och polisen, han har även arbetat med att ta fram FN:s handbok i militär underrättelsetjänst. Läs mer om Holmlunds budskap för vilka fallgropar man ska undvika som mäklare i nästa nummer av MäklarVärlden.

Jenny Persson
Jenny är publisher och ansvarig utgivare. Att arbeta med MäklarVärlden är fantastiskt givande, en spännande bransch där det händer mycket hela tiden. Ert arbeta handlar ju om folks bostäder – där de och vi lever våra liv - det är stimulerande att få följa och rapportera om. Efter att ha arbetat med tidningen sedan 2012 börjar jag lära mig mer om vad mäkla handlar om, ett utmanade och roligt jobb.