På Erik Olsson Fastighetsförmedlings månadsmöten engageras externa talare som håller föredrag om saker som är intressanta och lärorika för kedjans mäklare.
Den 18 september är det dags för Jörgen Holmlund att berätta om sitt arbete inom polisen och militären mot organiserad kriminalitet och penningtvätt i Sverige och internationellt.
Mäklarvärlden fick en förhandsintervju med Jörgen Holmlund, som bland annat kommer att berätta om vad man som mäklare ska akta sig för.

Jörgen Holmlund. BILD: Erik Olsson

Hej Jörgen! Kan du kort berätta vad som menas med ekonomisk brottslighet?

– Ekonomisk brottslighet, också kallad ekobrott, är ett samlingsbegrepp som innehåller olika typer av brott. De två vanligaste ekobrotten är skattebrott och bokföringsbrott. De flesta av brotten inom den grova ekonomiska brottsligheten har en tydlig internationell koppling. Den ökade digitaliseringen och globaliseringen har påverkat den grova och organiserade ekonomiska brottsligheten i stor omfattning. En mer utvecklad teknik möjliggör för kriminella aktörer att dölja sin brottslighet eller begå brotten från utlandet. Brottsupplägg som involverar flera länder försvårar ofta myndigheternas utredningar, vilket medvetet utnyttjas av den organiserade brottsligheten.

Vilka utreder i huvudsak ekobrott?

– Finanspolisen utreder penningtvätt och terrorfinansiering medan Ekobrottsmyndigheten utreder ekobrott. Fastighetsmäklare och fastighetsmäklarföretag är skyldiga enligt lag att riskbedöma kunder och den egna verksamheten, samt rapportera misstänkta transaktioner till Finanspolisen. Även i de fall då man som mäklare avslutar en affärsuppgörelse på grund av misstanke om penningtvätt eller finansiering av terrorism ska detta rapporteras till Finanspolisen. Mäklarens rapporteringsskyldighet faller inte bort genom att man frånträder uppdraget eller avslutar affärsrelationen. Och det finns två delar kring detta: penningtvätt och ekonomisk brottslighet.

Mäklarbranschen ses som en riskbransch vad gäller penningtvätt. Vad kan du säga om penningtvätten i branschen och hur straffskalorna ser ut?

– Genom bland annat mäklare har kriminella personer hittat ett sätt att tvätta pengar som kommer från brott som grovt penningtvättsbrott och näringspenningstvätt. För penningtvättsbrott döms den som överlåter, förvärvar, omsätter, förvarar eller vidtar annan sådan åtgärd med egendomen, eller tillhandahåller, förvärvar eller upprättar en handling som kan ge en skenbar förklaring till innehavet av egendomen, deltar i transaktioner som utförs för skens skull, uppträder som bulvan eller vidtar annan sådan åtgärd. Straffet är fängelse i högst två år för penningtvättsbrott om åtgärden syftar till att dölja att pengar eller annan egendom härrör från brott eller brottslig verksamhet eller till att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde.

– Den som, i näringsverksamhet eller såsom led i en verksamhet som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, medverkar till en åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i sådant syfte som anges i 3 §, döms för näringspenningtvätt. Straffet är fängelse i högst sex år om brottet är grovt och böter eller fängelse i högst sex månader om brottet är ringa.

Hur ska mäklarna tänka kring detta för att kunna motverka brott som penningtvätt?

– Man måste vara medveten om att den organiserade brottsligheten strävar efter att hitta nya vägar för att komma åt ekonomiska medel, där är också bostadsköp och bostadslån med i den funktionen och det finns exempel på möjliggörande kring detta. Fastighetsmäklare och fastighetsmäklarföretag är som jag sa skyldiga att riskbedöma kunder och den egna verksamhet samt rapportera misstänkta transaktioner till Finanspolisen. Därför måste man utveckla indikatorer för sin verksamhet i till exempel följande moment:

  • Varningssignaler i samband med kundkännedomsåtgärder, exempelvis: Kunden är etablerad i ett land utanför EES som EU-kommissionen har identifierat som ett högriskland. En adressuppgift verkar vag eller ofullständig. Exempelvis används en anonym postuppsamlingsadress i stället för en gatuadress.
  • Varningssignaler under affärsrelationens gång – fortlöpande uppföljning, exempelvis: Köparen frånträder köpet och ber fastighetsmäklaren att föra över handpenningen till ett annat konto än det som ursprungligen användes. Snabb vidareförsäljning av inköpt bostad till ett högre pris till bekant, släkting eller till ett företag som säljaren själv äger.
  • Varningssignaler kopplade till betalning, exempelvis: Betalningar som är avvikande utifrån kundens eller kundkategorins normala beteende. Lån för köp av fastigheter som tillhandahålls från en ovanlig källa, till exempel ett utländskt företag. Transaktioner med medel från länder som anses vara skatteparadis, oavsett om kunden är bosatt i det berörda landet eller inte.

Jörgen Holmlund

Jörgen är tidigare Polisöverintendent och tillika en av Sveriges mest erfarna säkerhetsexperter. Utöver sin karriär inom Polisen har han även gedigen erfarenhet från säkerhetsarbete i olika former inom bland annat Försvarsmakten, både i Sverige och från internationella insatser, och var medlem i arbetsgruppen som tog fram FN:s handbok i militär underrättelsetjänst. Jörgen föreläser även inom området Strategisk underrättelse på Försvarshögskolan.

Under perioden 2008-2010 var Jörgen chef för polisens utlandsstyrka, från vilken polisen skickar personal till fredsbevarande insatser. Det kan gälla områden från Guatemala, Kongo, Afghanistan, Sudan, Mali mm. Detta kräver i samverkan god förståelse för krisinsatsernas utveckling och god omvärldsanalys, alltid i nära samverkan med EU, FN och OSCE.

Jörgen är vidare adjungerad professor i LAW ENFORCEMENT INTELLIGENCE vid Mercyhearst University, Pennsylvania USA vilket ger en bild avseende djupare internationella frågor kring omvärldsanalys och underrättelsesamverkan.

Jörgen besitter djup kunskap och förståelse för samverkan kring grov organiserad brottslighet inom EU/OSCE/FN/NATO/EURPOL och INTERPOL. Genom sitt arbete i internationella miljöer har Jörgen upparbetat en mycket god förståelse för internationella ramverk och samarbeten så väl som ett brett kontaktnät med experter inom informations- och rättslig samverkan.

Jörgen är en strategisk rådgivare med vana att hjälpa organisationer att utveckla säkerhetsfunktioner inom bland annat personalsäkerhet, strategier, ledningssystem och programuppbyggnad. Med sitt breda internationella nätverk kan Jörgen även hjälpa organisationer med internationell samverkan inom bland annat rättsväsende.

Vid Försvarshögskolan har man också byggt upp en utbildning gällande ”FINANCIAL INTELLIGENCE”

 

Så här säger Johan Nordenfelt, som är informationschef på Erik Olsson, om Jörgen Holmlunds kommande besök och kedjans månadsmöten i stort:

”Det ska bli spännande och lärorikt med Jörgen Holmlunds breda erfarenheter från Sverige och utomlands. Vi på Erik Olsson vill imponera på vår omgivning. Det betyder att vi som företag jobbar hårt för att imponera på våra mäklare, och att vi dessutom måste hjälpa dem att imponera på sina kunder. Våra månadsmöten med externa talare och egna genomgångar av omvärldsläget med fokus på ekonomi och bostadsmarknad är en viktig del av det arbetet. De externa talarna vi engagerar är experter som håller föredrag om saker som är intressanta och lärorika för våra mäklare. Tidigare har vi bland annat haft flera chefs- och privatekonomer från banker och finansmarknadsministern Niklas Wykman. Den 28:e augusti kom även den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves och pratade om hur räntan påverkar bostadsmarknaden och ekonomin i övrigt. Extra spännande eftersom Riksbanken presenterade sitt räntebeslut kort innan.”