Uppdaterad 240710 – den svenska data som låg till grund för undersökningen var felaktig och Statistiska Centralbyrån tar på sig skulden. Runt 20 procent bodde hemma 2022 vilket gör ändringen marginell, rapporterar DN.

Ny statistik från Eurostat visar att allt fler unga mellan 18 och 34 i Europa bor hemma hos sina föräldrar. Bara i Sverige har andelen nästan fördubblats mellan 2022 och 2023, från 12,5 till 21,9 procent.
Det rapporterar TT.

BILD: Vitaly Gariev/Unsplash

– Från senvåren 2022 började räntorna höjas. Tillsammans med den höga inflationen har det påverkat ungas möjligheter att köpa en bostad. Sedan har vi inte heller haft en fungerande hyresmarknad i större städer där unga kan få en hyresrätt utan lång kötid, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till TT.

Han förvånas dock över att hemmaboendet nästan fördubblats så snabbt här, medan våra grannar Finland och Danmark i stället toppar listan med 16-17 procent som bor hemma.

– Det som sticker ut är att vi är sämst i Norden. Danmark och Finland har en tudelad hyresrättsmarknad. De har en del som liknar allmännyttan i Sverige, men också en del som har helt fri hyressättning. Sådana faktorer kan göra att Sverige sticker ut i ett nordiskt perspektiv, säger Robert Boije.

Både han och Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder pekar ut det indragna investeringsstödet som förklaring till TT. Det delades ut 2016-2021 och hade ett hyrestak.

– Om unga ska flytta hemifrån är det sådana bostäder vi behöver. Om man tittar generellt på bostadsproduktionen kan man se att det byggs mer när staten går in, säger hon till nyhetsbyrån.

I botten av listan ligger Kroatien där 76,9 procent av unga bor hemma hos sina föräldrar.