”Framhäv om det finns vuxna träd och buskar”

André Strömqvist BILD: Jesper & Mathias

”DET ÄR NÄR VI INTE ARBETAR i trädgården som det händer. Det vi planterat eller sått växer – det gör även ogräset. Frukt och bär mognar och knoppar utvecklas till blommor.”

Odlarens handbok gavs ut första gången 2012, blev snabbt en klassiker och utsågs till Årets Trädgårdsbok.

Hej André! Ny bok om trädgård! Vad var roligast och svårast den här gången?

– Det roligaste har varit att få göra en så omfattande bok som helt och hållet handlar om odling på ett hållbart och naturligt sätt och som tar upp det mesta som en trädgårdsägare behöver veta om jord, gödsel, kompostering, förökning, plantering, grönsaksodling och skörd. Det svåraste har varit att skriva ganska djupgående kapitel om till exempel jord och förökning och samtidigt göra det enkelt även för nybörjare att hänga med.

Vad bör mäklare tipsa kunderna om när de ska lägga ut sina hus med trädgårdar till försäljning?

– Framhäv om trädgården är vacker med spännande växter för att locka trädgårdsintresserade, som kan tänka sig att betala för fördelarna som trädgården har. Annars kanske det bara kommer personer som tycker att trädgården är besvärlig att sköta. Om en intresserad person köper är ju chansen också större att det vackra du har skapat får leva vidare.

– Det är bra att fotografera trädgården när den är som vackrast och gärna flera gånger under säsongen så att en intresserad person kan se vad som finns. Framhäv i annonsen om det finns uppvuxna träd och buskar och annat som kräver tid och inte går att köpa.

Hur skulle en kreativ bostadsannons à la André Strömqvist kunna se ut?

– Huset omges av en välskött trädgård med frodiga rabatter och gamla uppvuxna träd.Trädgården har flera sittplatser i så väl sol som skugga. Häckar delar in trädgården i mindre rum som skapar intima miljöer utan insyn, trots läget mitt i ett villaområde. En genomtänkt planering med tacksamma växter och praktiska avgränsningar mellan rabatter, gångar och andra ytor gör trädgården lättare att sköta. Ett lagom stort grönsaksland förser köket med färska grönsaker under sommarmånaderna.

”Nya odlarens handbok” är en grundbok i trädgårdsodling, späckad med kunskap och smarta tips som gör det roligt och enkelt att odla. Trädgårdsprofilen André Strömqvist varvar fördjupning med detaljkunskaper om alltifrån jord, kompost och gödsel till hur man anlägger ett grönsaksland, tar hand om skörden och skapar en biologisk mångfald. Här finns allt man behöver veta för att sätta i gång, värdefull problemlösning längs vägen och inspiration till att fortsätta utveckla sitt odlande. Utgångspunkten är ett odlande i samarbete med naturen, det vill säga resurssnålt och utan vare sig kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. BILD: Göran Thorén

Vinn ditt eget exemplar av boken.

Mejla dina svar till jonas@maklarvarlden.se med ämnet ”Tävling 03” senast den 28 juni. Vi
drar en vinnare! Glöm inte kontaktuppgifter.
Lycka till!

FRÅGA 1: Hur ofta kommer Mäklarvärldens nyhetsbrev ut?
1 Fyra gånger i veckan
X En gång i veckan
2 Tre gånger i veckan

FRÅGA 2: Vad är syftet med penningtvätt?
1 Att inte sprida virus
X Att dölja var pengarna kommer ifrån
2 Att åstadkomma fri rörlighet

FRÅGA 3: Bud-ID har bytt namn. Vad heter det nu?
1 Online
X Cetti
2 Express

*  *  *

Grattis Jenny!

Rätt svar i förra numrets tävling var: 1 FMI står för Fastighetsmäklarinspektionen
(2). 2 ”Att ta det piano” betyder att ta det lugnt (2). 3 Norstedts började ge ut böcker 1823 (2). Jenny Wohlfart vinner boken ”Trädgårdsdesign” av Karolina Brising. Grattis!

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.