Bostadspriserna fortsatte att stiga i maj. Bostadsrätter med 1,6 procent och villor med 1,2.
Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrättspriserna ökade med knappt två procent i samtliga storstadsregioner, och också i centrala Göteborg. Minsta ökningen såg centrala Malmö med 0,6 procent.

– Årstakterna i de tre stadsområdena varierar från som lägst nära noll procent i Storgöteborg till över tre procent i centrala Stockholm, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik i ett uttalande.

Också villapriserna gick upp i alla områden, från drygt en procent i Stockholm och Malmö till 1,5 procent i Göteborg. På årsbasis har de ökat med mellan en procent i Stockholm till tre procent i Malmö.

Siffrorna visar också att det har sålts 67 000 bostäder i riket i år, att jämföra med de 59 600 som såldes under samma period i fjol.

– Det motsvarar en ökning på tretton procent. Av dessa var 45 400 bostadsrätter och 21 700 villor, en ökning med 10 respektive 17 procent, säger Per-Arne Sandegren.

KÄLLA: Svensk Mäklarstatistik

Mäklarsamfundet noterar att situationen verkar vara så ovanlig som en säljarnas och köparnas marknad samtidigt.

– Utbudet är ovanligt stort, men det görs också fler affärer och priserna stiger. Att säljare och köpare möts och kiommer till avslut är ett tecken på att vi är på väg mot en mer normal marknad, säger vd Oskar Öholm i en kommentar.