De svenska storstadsmäklarna tror att efterfrågan på bostäder ökar det andra kvartalet.
Det visar SBAB:s senaste Mäklarbarometer.

Mäklarbarometern visar att runt 70 procent av mäklarna tror att utbudet ökar det kommande kvartalet. Samtidigt tror lika många att efterfrågan kommer att öka tillräckligt för att kompensera för det.

Så hög har optimismen inte varit sedan inför första kvartalet 2020 – det vill säga innan pandemin.

– Mäklarna är påfallande optimistiska. Den spirande optimismen är förmodligen en konsekvens av att bostadsmarknaden varit otroligt trög de senaste två åren och att marknaden nu förväntas börja röra på sig som en följd av räntesänkningar, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB som står bakom Mäklarbarometern, i ett uttalande.

Statistik från Booli visar att medianen för annonstid låg på runt 70 dagar vid årsskiftet, och 45 dagar i mitten av mars. Även efter årstidskorrigering syns en nedgång i annonstiderna.

KÄLLA: SBAB/Mäklarbarometern

Det är också fler mäklare än sedan andra kvartalet 2021 som tror att priserna stiger – 44 procent.

– Att räntorna inte tros öka mer och att det ekonomiska läget stabiliserats kan bidra till att fler vågar göra affärer. I kombination med att det förmodligen finns ett uppdämt behov av att flytta kommer det troligen leda till en ökad aktivitet på bostadsmarknaden, säger Linda Hasselvik.

Hon lägger dock även brasklappen att vi fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur och att det kommer att dröja innan eventuella fortsatta räntesänkningar ger någon märkbar effekt i hushållens plånböcker.