Oron växer bland bostadsrättsägarna i landet. Fler än var fjärde oroar sig över sin bostadsrättsförenings ekonomi – en ökning med elva procentenheter jämfört med 2022.
Det visar Sveriges Bostadsrättsrapport av SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum, som släpps i dag.

Det är sjunde året i rad SBC tar fram rapporten, men detta år har de tillfrågade nästan fördubblats.
– En central del i vårt arbete på SBC är att bidra med kunskap och insikter för landets bostadsrättsföreningar. För att få ännu bättre förståelse för hur bostadsrättsägare känner och tänker ar vi fördubblat antalet respondenter detta år. Vi hoppas att det kommer att ge ett välkommet stöd för landets styrelsemedlemmar, säger Emil Lundström, vd på SBC, i en kommentar till rapporten.

Det som kan konstateras är att åtta av tio föreningar har höjt avgiften det senaste året, något inte alla var beredda på. 18 procent hade överhuvudtaget inte räknat med någon höjning, och 21 procent inte med att den skulle vara så hög.
Det flest oroar sig för är räntehöjningar, 60 procent, och avgiftshöjningar, 54 procent. Fler än var tredje anser att avgiften är för högt satt, en ökning med tio procentenheter.
– De senaste två åren har varit tuffa för landets bostadsrättsägare. Utmaningar som stigande räntor, hög inflation och fallande bostadspriser leder naturligt till att oron stiger hos många, säger Markus Pålsson, chef för verksamhetsinnovation och utveckling på SBC.

Rapporten har också tagit reda på hur den typiska bostadsrättsägaren ser ut: 49 procent kvinnor, 51 procent män. 49 procent 18-40, 51 procent 41-65. Majoriteten bor i en stad med över 150 000 invånare och flest bor inte oväntat i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.
Det de helst vill ha tillgång till direkt genom föreningen är elektriker och snickare, 37 respektive 35 procent. Bland säkerhetsåtgärder önskas främst kameraövervakning och brandsläckare i fastigheten, 25 respektive 21 procent.