Petra Adler och Erik Ullberg Westin som gjorde ett karriärsbyte som heter duga när de efter flera år som poliser sadlade om till fastighetsmäklare.

Petra Adler och Erik Ullberg Westin. BILD: Svensk Fastighetsförmedling

Efter att ha jobbat som poliser i flera år är ni nu fastighetsmäklare. Hur kommer det sig att ni gjorde ett sådant häftigt karriärsbyte i ”vuxen” ålder?

ERIK ULLBERG WESTIN: För mig har det varit en tanke jag haft sedan ganska tidig ålder eftersom min familj köpt, sålt, renoverat, byggt i Sverige, Florida och Spanien under hela min livstid. Det har väckt ett stort intresse för hus, hem och trädgård, som också är min stora hobby. Min fru lever sin dröm som deckarförfattare efter karriärbyte som vuxen. Nu tänkte jag att det är min tur. Livet är för kort för att bara gå och drömma. Efter 15 år som polis och med den utveckling som skett inom polismyndigheten, kände jag att det var dags att sadla om.

PETRA ADLER: Jag är inte färdig mäklare än, men pluggar hårt för att bli klar. Jag har länge varit intresserad av fastigheter och har själv köpt och sålt lägenheter, villor och fritidshus, och varit med i ombildning och gjort en egen fastighetskarriär. Jag har lärt mig otroligt mycket och träffat mäklare som arbetat på väldigt olika sätt. Jag har länge undrat vad jag ska göra när jag blir ”stor”, något som jag tycker är riktigt kul, och är intresserad av, och få gå till jobbet med en glad känsla. Jag håller med Erik angående utvecklingen i polismyndigheten, det var verkligen dags för mig – nu eller aldrig. Jag peppade min man att starta eget när han var less på sitt jobb, och han peppade mig till att börja plugga. Många i min närhet har sagt att det skulle passa mig perfekt att bli mäklare. Det var riktigt kul att få den möjligheten och jag är oerhört tacksam för det.

Ni bytte båda jobbet som polis i Stockholm mot uppdragsutbildningen via Svensk fastighetsförmedling. Vad fick ni för reaktioner?

ERIK ULLBERG WESTIN: När jag presenterade mig som en 48-årig före detta polis med 15 år i tjänst hade jag inte förväntat mig att Petra också skulle presentera sig som polis – dessutom med dubbelt så många år i tjänst. Vi kände ju inte varandra sedan innan. Många man pratar med tycker att det är ett häftigt karriärsbyte.

PETRA ADLER: Det var riktigt kul när Erik berättade att han jobbat som polis, haha. Då myste jag. Jag var både äldre och hade arbetat mer än 30 år inom polisen. Många tycker att det är väldigt vågat, och coolt, att gå från ett fast arbete med ganska bra lön till att börja plugga vid min ålder. Många vågar inte det. Det är ett stort steg att skola om sig när man är äldre. En del tror att livet är lite slut och har sagt att de aldrig skulle våga.

Hur var det att plugga i vuxen ålder?

ERIK ULLBERG WESTIN: Utbildningen är en förkortad intensivvariant där man läser in en tvåårig utbildning på ett och ett halvt år. Det var oerhört tufft att studera och en väldig ekonomisk stress. Men vi kan varmt rekommendera uppdragsutbildningen och puffar gärna för att det är dags nu att anmäla sig för alla som vill söka till Svensk Fastighetsförmedlings nästa mäklarskola som börjar i höst.

PETRA ADLER: Jag läser fortfarande uppdragsutbildningen, och ser fram emot att bli klar. Det är oerhört intensivt. Jättetufft, då det är en högskoleutbildning och mitt fotografiska minne är helt bortblåst. Det är frustration och stress, livet pågår ju även under utbildningen och man är inte berättigad till studiemedel då det är en uppdragsutbildning.

Var jobbar ni i dag?

ERIK ULLBERG WESTIN: Hos Svensk Fastighetsförmedling vid Globen Stockholm, som även innefattar Årsta, Hammarbyhöjden, Älvsjö, Farsta, Enskede och Haninge.

PETRA ADLER: På Svensk Fastighetsförmedling, Lidingö, som mäklarassistent tills utbildningen är klar.

Vilka av era poliserfarenheter kommer ni att ha mest nytta av som mäklare?

ERIK ULLBERG WESTIN: Förmågan att hantera vitt skilda typer av människor i alla möjliga skeenden i livet. Det är inte mycket som skrämmer en med den livserfarenheten man besitter.

PETRA ADLER: Jag har jobbat som brottsplatsundersökare, med just inbrott i bostad, så jag har en del tips till köparna om hur man kan förebygga inbrott. Jag har medlat mellan brottsoffer och gärningsperson (säljare och köpare, hihi). Vi har stött på människor i livets alla situationer, det finns nog inget som skrämmer oss. Lyhördhet, medmänsklighet, vi har båda en positiv syn på livet, och ser möjligheterna.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.