Hälften av alla hus 2024 har sålts för priser under utgångspris.
Det visar statistik från Hemnet.

Hemnet noterar att husmarknaden har piggnat till de senaste månaderna. Trots, eller på grund av, detta har hälften av de sålda husen inte ens nått sitt utropspris.

Av 7460 sålda radhus och villor hittills har över 3900 haft ett slutpris lägre än utgångspriset. Den typen av notering har inte setts sedan Hemnet inledde sin sammanhängande tidsserie för elva år sedan.

Den ökade försäljningen ses som en orsak, och att utgångspriserna inte fallit lika mycket som slutpriserna. I februari var genomsnittspriset 14 procent lägre än de var samma månad 2022.

– Detta är inte ett tecken på att det är köparens marknad eller att det är rea på bostäder. Det pris som betalas är inte nödvändigtvis lågt för att det sker under det satta utgångspriset, vilket är extra viktigt att tänka på som köpare på dagens marknad, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, i ett uttalande.

Han menar att tendensen att hålla utropspriset högt ofta sker i en marknad då säljaren inte förväntar sig lika många spekulanter, eller lika hög aktivitet i budgivningen.

– Generellt sätts då ett relativt högt utgångspris samtidigt som säljaren ofta kan tänka sig att acceptera en prisnivå lägre. Det är bra att ha med sig som köpare på dagens marknad, och inte välja bort bostäder som har ett något högre utgångspris än man är villig att betala.