Nu lanserar Fastighetsbyrån Lilla Flytthjälpen, riktad mot barn, och använder den populära spelplattformen Roblox för att göra det.

Ett hus i Roblox. BILD: Fastighetsbyrån

Av de över 1,5 miljoner människor som flyttar i Sverige varje år är drygt 300 000 barn. Och de kan ibland tycka att en flytt känns både läskig och otrygg, något Fastighetsbyrån tagit fasta på.

– Det är viktigt att möta barnen i deras tankar och funderingar kring vad en flytt innebär, där både glädje och oro kan vara inblandat. Att som förälder trygga sitt barn inför, under och efter flytt gör förändringen lättare att hantera för barnet, säger Kajsa Lönn Rhodin, psykolog med lång erfarenhet av arbete med familjer, i ett uttalande i samband med lanseringen.

Kajsa Lönn Rhodin, psykolog och psykoterapeut. BILD: Fastighetsbyrån

Det är i den egenskapen hon har hjälpt Fastighetsbyrån att ta fram Lilla flytthjälpen med råd och tips till dessa föräldrar. Dessutom har kedjan skapat en spelvärld i den bland barn populära spelplattformen Roblox. Där kan familjen tillsammans skapa en digital kopia av sitt framtida hem – villa, radhus eller lägenhet – och inreda det med både färg och möbler. Barnen kan också bjuda hem kompisar till huset digitalt.

– Barn har inte samma förmåga att visualisera och förbereda sig inför förändringar som vuxna har. Det kan underlätta att använda digitala verktyg som Roblox för att göra flytten mer konkret. Här får fantasin och leken regera på barnens egen spelarena, säger Kajsa Lönn Rhodin.

Det finns även ett antal digitala kopior av verkliga bostäder som är till salu runt om i Sverige, och de är öppna för visning i Roblox fram till att den fysiska bostaden är såld.

Barnrum i Roblox. BILD: Fastighetbyrån

Johan Vesterlund är pr- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån och säger också han att en flytt för vissa barn bara är positiv, medan den kan skapa osäkerhet för andra.

– Därför vill vi erbjuda barnfamiljer de nödvändiga verktygen för att hantera förändringsprocessen tillsammans. Roblox är en värld där många barn känner sig hemma och förhoppningsvis kan våra digitala bostäder på ett lekfullt sätt hjälpa barn att förstå och hantera den stora förändring som en flytt ibland innebär.

Här finns en visning i Roblox, och Lilla flytthjälpen finns här.