Trots oroliga tider gick priserna på åkermark upp med 13,8 procent under 2023.
Det visar en sammanställning av Sveriges största mäklare av jord och skog, Ludvig & Co.

2023 bar med sig kraftig nederbörd, sjunkande priser på produktionen samtidigt som ett kraftigt stigande ränteläge. Läget gjorde att betydligt mindre åkermark såldes på den öppna marknaden jämfört med tidigare år, konstaterar Ludvig & Co i sin sammanställning.

Detta har dock lett till att den åkermark som sålts i genomsnitt gjort det till ett högre pris än tidigare, även om det varierar från område till område.

Mest åtråvärd är den bördiga åkermarken i södra Sverige. Östgötaslätten har sett färre försäljningar, men inte påverkats av någon större prisnedgång. Västgötaslätten å andra sidan såg en kraftig prisuppgång.

Helene Gustafsson. BILD: Ludvig & Co

– Marknaden kring Västgötaslätten har varit stark. De försäljningar vi haft med bördig åkermark med bra arrondering har sålts för höga köpesummor även under 2023. Det finns flera stora framgångsrika lantbruksföretagare med god kapacitet i området, som haft sin verksamhet länge. De har byggt upp ett kapital vilket innebär att hela köpeskillingen inte alltid behöver finansieras av lån, säger Helene Gustafsson, fastighetsmäklare för Ludvig & Co på Västgötaslätten, i ett uttalande.

– Därmed påverkar inte ränteläget i lika stor utsträckning. Det är viktigt att betona att åkermark fluktuerar mycket i pris. Dels påverkar jordens produktionsförmåga, men stor betydelse har också vilka aktiva lantbrukare du har som granne på arronderingen.

I Skåne har efterfrågan fortsatt varit stor under året med en stabil prisbild.

Ludvig & Co noterar att åkermark har framtiden för sig, om man ser till ett långsiktigt perspektiv. Efter pandemin och invasionskriget i Ukraina har frågan om att producera mat till svenskarna blivit ett diskussionsämne, vilket de menar torde leda till att priserna ökar.