Högt utbud och låg efterfrågan med lägre priser i dag än under pandemin.
Så sammanfattar Fastighetsbyrån läget för fjällbostäder i en ny kartläggning.

BILD: Fastighetsbyrån

– Marknaden för fjällboende har gått från stekhet under pandemin till att avkylas rejält till följd av inflation och räntehöjningar. Det är kanske den marknad där vi sett störst förändring, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar till kartläggningen.

– Det varierar från olika delar av fjällen men på vissa orter har vi sett kraftigt sjunkande efterfrågan och priser. Samtidigt påtalar många av våra mäklare att säljarna sällan måste sälja och inte är villiga att rea ut sina bostäder.

I Sälen bedöms till exempel priserna på fjällbostäder ha sjunkit med närmare 25 procent det senaste året, även om marknaden nu tycks återhämta sig något. Också i Branäs sågs ett trendbrott efter att Riksbanken öppnat för ytterligare räntesänkningar innan sommaren.

– Det är fortfarande köparens marknad, men merparten av säljarna sitter inte med höga lån och måste sälja. Marknaden har lättat något och det görs fler affärer, men jag tror inte på någon prisökning under den här vintern, säger Anna Sjögren, franchisetagare i Sälen/Malung.

Kristoffer Henriksson på Fastighetsbyrån i Åre konstaterar samtidigt att utbudet är bra mycket större nu än tidigare.

– Vi har cirka 230-250 objekt till salu i Åre kommun nu jämfört med 100 eller mindre för något eller några år sedan. Försäljningarna tar lång tid i dag.