Hur var 2023 för förbunden i mäklarbranschen. Om detta berättar Johan Linde, ordförande i Fastighetsmäklarförbundet (FMF), och Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

Johan Linde, Fastighetsmäklarförbundet och Joakim Lusensky, Mäklarsamfundet. BILD: Respektive förbund

JOHAN LINDE, FMF: Året som snart passerat revy har vi som branschförbund fokuserat på att stötta våra medlemsföretag och fastighetsmäklare om än mer än brukligt då vi vet att det är tuffa tider för alla. Ett år där vi även erfar att vår fria juridiska telefonrådgivning för fastighetsmäklaren varit näst intill ovärderlig. Mer och fler frågeställningar dyker upp och vikten av att göra rätt underbyggda beslut inom rätt tidsramar kan vara avgörande för affären. Ett år vi med blick i backspegeln kanske kommer vara extra stolta över såsom det smidiga och flexibla branschförbundet vi anser oss vara.

JOAKIM LUSENSKY, MÄKLARSAMFUNDET: Det har varit ett händelserikt år, som av förklarliga skäl präglats mycket av utvecklingen på bostadsmarknaden och den många gånger tuffa situation som våra medlemmar nu arbetar i. Vi är stolta och glada över att vi kunnat hjälpa våra medlemmar hantera nya krav, till exempel på att redovisa indirekt nettoskuldsättning vid förmedling av bostadsrätt. Det, och mycket mer, får medlemmar i Mäklarsamfundet i dag stöd med på ett smidigt sätt i tjänsten bopedia, som vårt utvecklingsbolag tagit fram. Trycket har varit stort på våra juridiska tjänster. Våra sylvassa jurister har i skrivande stund besvarat ungefär 12 000 telefonsamtal och mejl från våra medlemmar.

Inom kommunikation och opinion, det område jag själv arbetar mest med, kan jag konstatera att vi syns och hörs och påverkar debatten i betydligt högre utsträckning än andra bransch- och intresseorganisationer inom bostads- och byggsektorn, trots att vi har betydligt färre anställda som jobbar med frågorna än våra relevanta jämförelseorganisationer. Stolt, men inte nöjd, så skulle man nog kunna sammanfatta det.

Hur tycker ni att mäklarbranschen mår i dag?

JOHAN: Tar man tempen ute bland mäklarna tror jag vi har en kår som har det tufft och som upplever svackor och motstånd i den konjunktur som nu råder. Här gäller det att vi kommer ihåg att det alltid kommer göras affärer men att vi behöver skifta mindset och lägga in en överväxel eller två i tuffare affärsklimat. Stötta varandra och ta hjälp av varandras styrkor och jobba mer med vi-tänk för att komma ut som vinnare med goda kollegor och kanske framgent fundera mer på att göra fler affärs-splittar över mäklargränserna. Vara realistiska och optimistiska för att det vänder och att då kan det också gå fort.

JOAKIM: Med stor sympati och respekt för alla fastighetsmäklare som i dag sliter hårdare än någonsin för att kunna försörja sig på det här fina yrket, och företagare som sett små marginaler bli ännu mindre, så vågar jag ändå säga att mäklarbranschen mår ganska bra om vi ser det större perspektivet. Bostadsmarknaden har än så länge visat sig förvånansvärt robust, trots snabba räntehöjningar, vi har en otroligt välutbildad och kompetent kår, där många kollegor i andra delar av världen sneglar med avund på effektiva förmedlingsprocesser, hög kundnöjdhet och ett otroligt professionellt sätt att presentera bostäder till salu.

Hur har lågkonjunkturen och det oroliga världsläget påverkat mäklarbranschen under året som gått?

JOHAN: Definitivt har detta påverkat, en ny räntebana och inflation har också gjort inverkan och generellt tror jag konsumenterna är mer försiktiga och man behöver jobba för att övertyga och trygga för att nå avslut och nya uppdrag. Det är lätt att bli passiv och avvaktande, lite handlingsförlamad helt enkelt men då ska man komma ihåg att det alltid är aktivitet som lönar sig i slutändan. Ta det med dig.

JOAKIM: Det har påverkat mycket och på många olika sätt. När transaktionsvolymerna sjunker slår det direkt mot branschen. Utan att förringa den mycket utmanande marknaden som Sveriges fastighetsmäklare arbetar i nu vill jag ändå passa på att nyansera bilden lite. Olika geografiska marknader påverkas på olika sätt, och vissa går så klart bättre än andra. Det görs fortfarande affärer, även om det ofta krävs mer förhandling för att få ihop affären och att det tar längre tid. Läget är på många sätt tufft, men jag är övertygad om att det kommer bli betydligt bättre när ränteläget har stabiliserats och hushållen kan börja planera mer långsiktigt. Vi får inte glömma att det finns ett stort uppdämt flyttbehov och att en majoritet av svenskarna vill bo i ett eget ägt boende. Långsiktigt är jag en obotlig optimist.

Hur tycker ni att bostadsmarknaden har förändrats med den nya regeringen och nya bostadsministern?

JOHAN: Kanske är det ändå lite tidigt att säga då marknaden lamslogs lite i linje med att en ny regering tillträdde, men att man behöver komma med insatser framgent råder det nog inga tvivel om för att stötta bostadsmarknaden som är en drivmotor för samhället i stort. Vilka interima reformer kan tas fram och vad kan göras långsiktigt?

JOAKIM: Knappt någonting, men det hade jag inte heller väntat mig efter den här tiden. Bostadspolitik är komplext. Strukturreformer som genomförs i dag ser man resultatet av långt senare. Om vi väljer att fokusera på det positiva har vi nu en regering som vill bredda bostadsägandet, och som har sjösatt flera initiativ som på sikt har potential att göra det. Man har också tagit initiativ till en bred översyn av kreditrestriktionerna, som jag hoppas mycket på.

Ska jag lyfta en sak där jag tycker att man jobbar på tok för långsamt är det frågan om ett offentligt bostadsregister. Här finns ett färdigt förslag som man borde gå vidare med så fort som möjligt. Får vi ett bostadsrättsregister på plats skulle mäklare slippa betala stora och oskäliga summor för att få fram mäklarbilder, och konsumentskyddet skulle öka ordentligt. Dessutom skulle det vara ett rejält hinder för den organiserade brottsligheten och försök till penningtvätt. Vad väntar man på?

Mäklarsamfundet har goda relationer med politiska intressenter över hela det ideologiska spektrat. I våra kontakter med beslutsfattare fortsätter vi att föra fram vårt reformprogram för bostadsmarknaden, hur förutsättningarna för Sveriges fastighetsmäklare kan förbättras och hur det sammanfaller med ett brett allmänintresse. I våra politiska kontakter märker jag hur fastighetsmäklarbranschen i dag ses som en samhällsaktör på ett helt annat sätt än bara för några år sedan.

Både FMF och Mäklarsamfundet får ny vd vid årsskiftet. Vad blir mer viktigt för er under nästa år?

JOHAN: Stötta, stötta, stötta och driva kärnfrågor främjat mäklarkåren och konsumenterna. Här vet jag att vår nya vd Carola Russmark kommer bidra med många kloka idéer och genomföranden och tillsammans med en utökad styrelse tar vi oss an 2024 med mod och viljan att nå igenom.

JOAKIM: Vi ser väldigt mycket fram emot att Oskar Öholm tillträder som vd och koncernchef. Han kommer att hålla ett högt tempo i att träffa så många som möjligt i branschen och att lära sig mer om förutsättningarna och utmaningarna för branschens alla aktörer.

Vi fortsätter att utveckla vårt medlemserbjudande och våra tjänster, där vi balanserar mellan det som gör skillnad här och nu och det som skulle kunna flytta berg på längre sikt. Vår juridiska rådgivning ska vara den mest tillgängliga och kompetenta i hela branschen, och vårt politik- och opinionsarbete ska slå rejält över sin viktklass. Vi ska fortsätta jobba med att utveckla olika typer av stödfunktioner för att svenska mäklare ska kunna hantera det komplexa penningtvättsregelverket. Vi ska dessutom, inte minst genom vårt utvecklingsbolag och tjänsten bopedia, utveckla ännu fler tjänster som gör livet som fastighetsmäklare enklare.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.