Åtta av tio villaägare är oroliga över elpriserna i vinter. Att energieffektivisera är ett sätt att sänka elförbrukningen – men 40 procent har skjutit det på framtiden på grund av det ekonomiska läget.
Det visar en undersökning av SBAB.

BILD: Öresundskraft

– Att undvika en stor utgift här och nu trumfar lägre driftkostnader i framtiden, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB.

Hon konstaterar att det under de senaste åren stundtals varit betydligt högre elpriser än vi varit vana vid.

– De höga elräkningarna har nog chockat många familjer som samtidigt pressats av hög inflation och allt högre räntekostnader. Det är inte konstigt att så många är oroliga över vart elpriserna ska ta vägen i vinter. Samtidigt tyder mycket på att vi inte kommer att få fullt så höga elpriser eftersom den europeiska energimarknaden, som Sverige är del av, har anpassat sig och inte längre är lika beroende av gas från Ryssland.

43 procent av de tillfrågade i undersökningen har planerat att vidta åtgärder för att förbättra energiprestandan. 40 procent av dessa har dock skjutit det på framtiden, och närmare hälften av den gruppen hade tänkt sig solceller.

– Sannolikt upplevs en åtgärd förenad med en stor utgift här och nu övermäktig för många givet det ekonomiska läget. Det är olyckligt då sådana investeringar inte bara är bra ur ett hållbarhetsperspektiv utan också ofta är gynnsamma rent privatekonomiskt över tid. Det är en förlorad möjlighet att sänka drifts- och därmed boendekostnaderna i en tid då de för många har ökat mycket, säger Linda Hasselvik.

Tre av fyra känner inte heller till att man i vissa fall kan få bidrag för energieffektivisering av bostaden, noterar hon.

– Att kännedomen om stödet är så pass låg kan möjligen påverkas av att det – som det är utformat i dag – är relativt få bostadsägare som är berättigade. I ett läge där vi alla behöver hjälpas åt att minska energiförbrukningen kanske man vid sidan av att öka kunskapen om stödet också bör fundera på att bredda det något.