Mäklarsamfundet har producerat en rapport med jämförelser mellan Sverige och våra nordiska grannars bostadspolitik.
Den visar att grannarna har både stöd och undantagsregler för att underlätta det första bostadsköpet – medan de i Sverige lyser med sin frånvaro.
Sverige har alltså mycket att lära, menar samfundet.

Cecilia Nilsson och Joakim Lusensky. BILD: Mäklarsamfundet

Rapporten ”Den udda grannen – Sveriges stickspår i den nordiska bostadspolitiken” kartlägger de nordiska ländernas bostadsmarknader, trösklar, flyttskatter och stöd till förstagångsköpare. Mäklarsamfundet noterar att det finns saker att lära av grannländerna.

– Det finns många skäl att uppmuntra breddat bostadsägande, men i Sverige gynnar vi dem som redan äger sin bostad istället för att hjälpa förstagångsköpare. I det här avseendet är svensk bostadspolitik inte ens ett renoveringsobjekt. Det är ett ödehus, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef.

KÄLLA: Mäklarsamfundet

Samtliga grannar, det vill säga Finland, Danmark, Norge och Island, har på ett eller annat sätt undantagsregler eller stödfunktioner som underlättar för förstagångsköpare, unga eller andra som saknar förutsättningar att få ihop till en kontantinsats.

Cecilia Nilsson är bostadspolitisk analytiker på Mäklarsamfundet och säger att Sverige är ett av få länder som saknar politik för förstagångsköpare.

– Trösklarna in till bostadsmarknaden är alldeles för höga. Om vi lär av våra grannars reformer kan vi hjälpa fler till ett ägt boende.

Till exempel bör vi lära av Norge och inrätta ett startlån; utforma incitament för att bospara genom en ny modell samt ändra amorteringskraven, skriver samfundet.

Läs hela rapporten här.