Optimismen om den egna ekonomin har ökat, men ligger fortfarande lågt – 23 procent av svenskarna tror att den kommer att förbättras nästa år, jämfört med 17 procent i fjol.
Det visar en ny rapport från Swedbank.

spargris spara spar
BILD: Andre Taissan/Unsplash

Samtidigt väljer många att hålla igen över jul, och planerar att skära ned sina utgifter nästa år.

– Trots en ökad optimism är det många som håller hårt i plånboken. Vi är på väg in i en lågkonjunktur och många väljer att ta det säkra före det osäkra och håller igen på konsumtionen, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, i ett uttalande.

Han menar att det inte är någon tvekan om att hushållen tvingas dra åt svångremmen.

– Många försöker begränsa effekten av den försämrade köpkraften genom att dra ner på såväl jul- och nyårsfirandet som småköp, kläder, skor och restaurangbesök.

Var femte har tvingats ta av sitt sparande för att köpa mat det senaste halvåret, och för en av tio har de höga matpriserna gjort att de minskat, eller helt slutat, spara. Lika många har lånat pengar för att köpa mat någon gång det senaste halvåret.

– Undersökningen visar tydligt att hushåll med små marginaler drabbas hårt av hög inflation. Inflationsbekämpning i kombination med riktat stöd till de mest utsatta bör vara högsta prioritet, säger Arturo Arques.

Läs hela rapporten här.