Svenskar födda på 80- och 90-talet riskerar i högre grad än andra generationer att hamna i en skuldfälla. Det eftersom de dragit på sig stora lån men inte nått tillräcklig lönenivå, och framtida räntehöjningar kan leda till att de inte klarar sina utgifter.
Det visar en genomgång av lånejämförelsetjänsten Sambla.

BILD: Sambla

Millenniegenerationen har högst skuldkvot av alla, det vill säga lånestorlek i förhållande till inkomst. De är också gruppen vars skuldbelopp ökat kraftigt hos Kronofogden – med 1,8 miljarder under året – och den väntas öka ännu mer 2024.

– Det är många som har det tufft ekonomiskt nu och särskilt många i den här generationen eftersom de har dragit på sig stora lån som de ännu inte hunnit betala av. Våra rådgivare möter dagligen människor som har svårt att få ihop vardagsekonomin där stigande räntor är den främsta orsaken, säger Jasmin Svraka, Sverigechef på Sambla.

Millenniegenerationens medianinkomst är drygt 23 000 kronor efter skatt. På bara ett år, mellan 2022 och 2023, har de gått från att ha cirka 8400 kronor över varje månad nu bara ha 2700. Hushållskostnaderna har ökat med 16,8 procent på ett år.

– Förutom de givna kortsiktiga konsekvenserna finns det även långsiktiga att ta hänsyn till. Även de som klarar sig igenom tuffare tider kommer inte att ha råd att spara i samma utsträckning, vilket kan leda till utebliven ekonomisk buffert, säger Jasmin Svraka.