Var tredje vuxen har gett ekonomiskt stöd till någon annan det senaste halvåret, vanligast är de utflyttade barnen, visar en undersökning från SBAB. I gruppen 60-69-åringar är det närmare hälften – 48 procent – som givit stöd.
Deras barn bör höra till gruppen 32-41 år, vilket innebär att nästan hälften av den gruppen fått pengar av föräldrarna.

BILD: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash

– Det är på sätt och vis förvånande att vuxna, nästan medelålders, fått ekonomiskt stöd i större utsträckning än de barn som precis flyttat hemifrån. Samtidigt vet vi att det är en grupp som drabbats väldigt hårt ekonomiskt. Många av dem har små barn och kanske köpt en villa de senaste åren, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Hon hänvisar till att de som köpt en villa 2021 i genomsnitt fått se sina räntekostnader öka med nästan 9000 kronor i månaden.

– Att få pengar från sina föräldrar uppskattas säkert, men kan kanske samtidigt kännas lite skamligt. Det är nog inget man skryter om på kafferasten, säger hon.

De 60-69-åriga föräldrarna har inte drabbats lika hårt eftersom deras lån är betydligt mindre.

– På så vis är det inte lika förvånande att de hjälper sina barn som har en tuffare ekonomisk situation. Ens barn är ju alltid ens barn, oavsett hur gamla de är.

Undersökningen visar att 17 procent av de tillfrågade i samtliga åldersgrupper har stöttat sina utflyttade barn. Åtta procent har stöttat en vän, fem procent sina föräldrar och sex procent en annan släkting.

– Räntekostnaderna har fyrdubblats de senaste 18 månaderna. Inflationen har samtidigt legat på samma nivåer som under nittiotalskrisen och energipriserna periodvis varit betydligt högre än hushållen varit vana vid. Många hushåll har det tufft och då är det fint att se att så pass många hjälper andra som har det ännu tuffare, säger Linda Hasselvik.