I början av maj var det premiär för Hemnets nya podd Vägen hem. Programledare är pr-chefen Staffan Tell och marknadsanalytikern Erik Holmberg på Hemnet. Varannan vecka ska Staffan Tell och Erik Holmberg följa och förklara den svenska bostadsmarknadens utveckling. Mäklarvärlden fick ett snack med pr-chefen. Häng med!

Vägen hem är en podd om bostadsmarknaden där Hemnets experter Staffan Tell (pr-chef) och Erik Holmberg (marknadsanalytiker) djupdyker i frågor om bostadsmarknaden. BILD: Hemnet

Hej, Staffan! Varför startade ni den här podden?
Idén att starta en podd har funnits länge, under flera år faktiskt. Men nu kändes tiden mogen, särskilt med tanke på vilken händelserik och dramatisk bostadsmarknad och omvärld vi har haft under det senaste året med kraftigt stigande räntor och sjunkande bostadspriser. Vi tycker att Hemnet är en naturlig avsändare av en podd om bostadsmarknaden då vi är en oberoende aktör som samlar i princip hela utbudet och de allra flesta köpare på en och samma plattform.

– Hemnet har ju en stor mängd egen data och min poddkollega Erik Holmberg är väldigt duktig på att analysera och dra intressanta slutsatser om utvecklingen. Vi tror att människor som planerar att köpa och sälja bostad kommer att tycka att det är värdefullt att lyssna på vår podd. Och vi hoppas också att alla som jobbar i branschen kommer att tycka att podden är givande. Sedan är det väldigt glädjande att vi har med Riksbyggen som en kunnig och trovärdig partner i den här satsningen.

Hur många avsnitt är ni uppe i nu?
Vi har spelat in sju avsnitt och planerar att fortsätta. Vi arbetar långsiktigt med den här podden och utvärderar samtidigt resultatet löpande.

Vad har ni för gäster?
Vi har som ambition att bjuda in intressanta personer från hela bostadsbranschen som representerar exempelvis mäklarföretag, banker och bostadsutvecklare.

Vilka är lyssnarna?
– Vi har inte gjort några djupare undersökningar av detta ännu men vi vänder oss mot en bostadsintresserad allmänhet.

Vilka är de viktigaste händelserna på bostadsmarknaden just nu?
Den totala scenförändringen på marknaden från början av förra året till nu är ju något som påverkar alla aktörer på bostadsmarknaden. Att vi haft den snabbaste höjningstakten av styrräntan någonsin får stora konsekvenser och vi tycker att det är viktigt att följa och förklara det som händer. Under de senaste veckorna har vi sett en viss återhämtning när det gäller antalet publicerade bostadsannonser vilket är en intressant utveckling att följa.

Vad har ni fått för respons på podden?
Vi har fått mycket positiv respons så här långt. Vi har fått fina betyg där man lyssnar på poddar och många som valt att prenumerera. Många välkomnar en podd som är helt dedikerad till bostadsrelaterade frågor och det tycker vi är jätteroligt.

Hur många avsnitt siktar ni på?
Vi kör på tills vidare och kommer att utvärdera vartefter. Så här långt har resultatet levt upp till våra förväntningar. Samtidigt har vi från början varit medvetna om att det kommer att ta lång tid att bygga upp en podd som lever upp till sin potential när det gäller antal lyssnare. Vi tänker långsiktigt i den här satsningen.

Är det något ämne inom bostadsmarknaden som är omöjligt att fördjupa sig i?
Jag är väldigt nyfiken som person och gillar att fördjupa mig i lite vad som helst. Det som får styra är väl det vi tror att våra lyssnare är intresserade av. Jag har svårt att komma på något vi inte skulle tala om. Även politiska inspel kan vara intressanta så länge man låter många perspektiv komma till tals.

Vad gör du gärna själv när du inte poddar och analyserar bostadsmarknaden?
Lyssnar på poddar (skratt). På fritiden vill jag lägga i princip all min tid på att vara med min familj och att träna. Men när jag inte jobbar eller är med familjen är att lyssna på poddar faktiskt en favoritsysselsättning. Det är ett perfekt sätt att få tråkiga sysslor som disk och tvätt att kännas som ett nöje. Mina favoriter är Economists poddar, Börspodden och Acquired som gör djupdykningar i olika företag och brukar ligga på typ tre timmar per avsnitt.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.