Bodil sjösatte för mindre än ett år sedan (november 2022) satsningen Hyrköp. Mäklarvärlden fick fem minuter med företagets grundare, Johan Lanner och Jesper Eliason, om vad detta är för något.

Johan Lanner och Jesper Eliason. BILD: Bodil

Berätta vad hyrköp är för satsning.
– Hyrköp är en ny möjlighet för de familjer som i dag inte har hela den kontantinsats som krävs för att kunna köpa en bostad med ett bolån från banken. Med hyrköp kan man i stället flytta in i sin husdröm direkt medan man fortsätter spara till sin insats. På så sätt kan fler familjer hitta ett hus redan i dag och köpa loss det så snart man kan.

– Hyrköparen tar tillsammans med Bodil fram en sparplan och ju mer man sparar varje månad desto snabbare kan man köpa loss huset. Genom att spara till insatsen med hyrköpsmodellen tar du också del av husets värdeutveckling löpande. Under sparandetiden hyr man huset av Bodil och behåller det som är tryggheten med ett hyrt boende, exempelvis besittningsskyddet. Skulle man ångra sig kan man säga upp sitt avtal med tre månaders varsel, precis som ett vanligt hyresavtal.

Hur kom ni på idén?
– Dagens bolånetak innebär att en familj kan få ett bolån på max 85 procent av bostadens värde. De resterande 15 procenten måste man antingen först spara ihop till eller få hjälp med av familj eller bekanta. Det innebär att en stor del av de som har störst preferens för att flytta till hus inte har möjligheten när de behöver det som mest.

– Vi insåg att problemet kanske kan ligga i att det bara finns två olika boendeformer, det hyrda eller det ägda, och började fundera kring om man skulle kunna ta fram ytterligare en lösning och göra det lättare för folk att gå från det hyrda till det ägda boendet. Det var så idén till hyrköp av bostäder tog fart, ett mellansteg för de som fortfarande sparar men vill få möjlighet att flytta redan i dag.

– Bodils långsiktiga vision är att skapa en mer dynamisk bostadsmarknad och hyrköp är den första idén att lanseras av flera vi funderat på för att minska barriärerna och underlätta boendesituationen för fler.

Hur har det gått med uppdragen så här långt?
– Även om det inte var länge sedan vi lanserade vårt hyrköpserbjudande och trots att vi valt att ligga ganska lågt med vår marknadsföring har intresset varit jättestort. Vi har tagit emot en stor mängd ansökningar och kunnat hjälpa många familjer att flytta till hus. I takt med vår planerade geografiska expansion under nästa år ser vi fram emot att kunna erbjuda hyrköp till ännu fler familjer runt om i Sverige.

Vad är utmaningen med satsningen?
– Under resans gång har vi insett att vissa familjer har kommit längre än andra med sitt sparande mot att kunna köpa sitt första boende. En del har redan börjat gå på visningar medan andra kanske rent av har givit upp tanken om att kunna flytta till hus i närtid. En av våra största utmaningar är därför att nå ut med de möjligheter hyrköp ger till de som börjat tappat hoppet.

– Plötsligt öppnas nya dörrar för de familjer som kanske tvingats släppa tanken om att flytta till hus efter ett antal förlorade budgivningar eller för att en kalkyl inte går ihop. Efter en ansökan på bodil.se får kunderna en husbudget och kan direkt börja leta hus och gå på visningar med helt nya förutsättningar än tidigare. Här tror vi även att våra mäklarsamarbeten spelar en viktig roll i att förmedla hur hyrköp skapar nya möjligheter och ser mycket fram emot att nå ut till fler familjer med nyheten kring hyrköp.

Vad har ni fått för respons från branschen och kunderna?
– Det starkaste beviset för att hyrköp är en viktig pusselbit på den svenska bostadsmarknaden är alla fina ord från våra kunder som beskriver hur vi löser flertalet utmaningar och ger nya möjligheter att hitta hem. Glädjande nog har vi redan enats om samarbeten med en rad mäklarbyråer som delar vår vision om att hjälpa fler familjer in på bostadsmarknaden. Flera av dessa har redan integrerat hyrköp som en sökparameter på sina hemsidor vilket gör det busenkelt för deras besökare att upptäcka vilka hus som är tillgängliga att hyrköpa redan i dag. Skandiabanken är ett av våra senaste partnerskap som vi är väldigt stolta över. Ett långsiktigt samarbete kring flertalet tjänster med våra kunders bästa i fokus.

Hur ser det ut med juridiken kring verklig ägare vid hyrköp – hur tryggas köparen och hur ser det ut med avtal om framtida fastighetsköp?
– Att våra kunder ska känna full trygghet i att man har rätt att köpa bostaden i framtiden är en av de absolut viktigaste frågorna för oss. Vi är medvetna om att det finns juridiska begränsningar kring optioner för att sälja en fastighet i framtiden och för att våra kunder ska känna sig trygga inför framtiden ställer vi därför ut ett bindande vitesåtagande från Bodils sida som i praktiken gör att vi inte kan frånträda avtalet.

Något annat spännande i pipeline?
– Vi finns i dag bara i Stockholm och ser mycket fram emot att under första halvåret 2024 inleda vår planerade expansion till fler regioner. Vi hoppas även kunna fördjupa flertalet spännande samarbeten under kommande månader för att fortsatt förbättra vår process och ytterligare förenkla för svenska familjer att förverkliga sin husdröm.

Jonas Bergholm
Jag gillar mitt jobb. Varför, kanske du undrar? Jo, ni är tillgängliga, kommer snabbt med kloka svar på mina frågor och ni tycker i regel att det är roligt och viktigt att vara med och synas i tidningen. Ni kommer också med bra tips på vad tidningen ska bevaka. Det är det korta svaret på varför jag gillar mitt jobb.