60 procent av svenska bostadsrättsföreningar är exponerade för ränteläget, eftersom många valt kortare bindningstider.
Det visar en ny analys av 2500 brf:er från fastighetsförvaltningsbolaget Nabo.

Jonas Gustavsson, expert ekonomisk förvaltning på Nabo. BILD: Nabo

39 procent av lånen är bundna till och med 2024 eller längre med en ränta under två procent, och 18 procent av dessa löper ut det året. Med en styrränta runt 4-4,5 procent nästa år kan det innebära att räntekostnaderna i det närmaste tredubblas från 2022-2024.

– Det är en rätt kraftig ökning i räntekostnader vi ser framför oss. De kommer dessutom att påverkas ytterligare av ny upplåning för underhåll och energibesparande åtgärder. Detta kan tyvärr leda till att många föreningar skjuter upp större underhållsprojekt för att undvika nya lån, säger Jonas Gustavsson, ekonomisk expert på bostadsföreningar hos Nabo, i ett uttalande.

KÄLLA: Nabo

Nästan två av tre brf:er har valt att inte låsa sina räntor på längre löptider, varför räntekostnaderna kan stiga från 6175 kronor till 17 400 per år för en snittlägenhet om 70 kvadratmeter.

– De föreningar som valt att inte låsa räntorna på längre löptider får ett ganska direkt genomslag av ytterligare ränteökningar eller -sänkningar, säger Jonas Gustavsson.

– Det är uppenbart att många valt kort bindningstid i avvaktan på hur ränteläget utvecklas. De hoppas nu att räntan får ligga still i november och att inflation och kronkurs utvecklas positivt, så att sänkningar kommer tidigare än Riksbanken aviserat.