Hur är det att mäkla i en stad som håller på att flyttas? Jo, det vet mäklaren Lena Niemi i Kiruna. Hon jobbar på den icke kedjedrivna mäklarbyrån Jonas Nilsson Fastighetsförmedling där Jonas Nilsson själv är ägare. Mäklarvärlden knackade på hos Lena Niemi men passade också på att hälsa på hos Jonas Nilsson som jobbar på huvudkontoret i Luleå. Häng med!

Jonas Nilsson och Lena Niemi. BILD: Jonas Nilsson Fastighetsförmedling

Jonas Nilsson är 51 år, registrerad mäklare sedan 2005 och driver Jonas Nilsson Fastighetsförmedling sedan 2007. Han säger att det är givande att driva verksamheten utanför kedjorna.

Vi bygger en egen kedja själva. Kan bestämma och anpassa oss lättare till hur den lokala marknaden fungerar och utvecklas.

Hur kom det sig att Jonas Nilsson startade byrån? Jo, dels ville han jobba på ett annat sätt, dels ville han lägga mer pengar på medarbetarnas löner.

Vi jobbar på ett teambaserat sätt med en mäklare och koordinator som samarbetar i varje säljprocess och medarbetarna ska ha branschens bästa löner. Där har vi lyckats väl och det är jag glad för, säger Jonas Nilsson, som har kontor i Kiruna, Gällivare, Luleå, Piteå, Skellefteå, och Umeå.

Vi betjänar hela Norr- och Västerbotten och är i dagsläget totalt 19 medarbetare på firman, men vi letar fler talanger.

I september 2022 öppnade handeln i nya stadskärnan i Kiruna. 2024 ska gamla centrum ha rivits – där skapas en så kallad gruvstadspark. Projektet beräknas vara klart år 2035. Frågan är hur flytten av Kiruna påverkar byrån.

Kiruna är en viktig marknad för oss. Vi önskar att utbudet skulle vara större men vi jobbar hårt med det som finns. Jag tror inte gemene man förstår det gigantiska projekt det innebär att flytta stora delar av staden. Tyvärr är bostadsbristen skriande och det byggs inte lika många nya bostäder som det rivs. Kiruna är en gigantisk kommun till ytan men kommunen äger själv inte mycket byggbar mark. Underskottet av bostäder i kombination med goda inkomster för innevånarna gör att priserna på bostäder pressas uppåt. Kiruna är nog en av de marknader som är minst priskänslig i Sverige, säger Jonas Nilsson.

Han säger också att Lena Niemi – som mäklar på kontoret i Kiruna – kan ge en bra bild över hur det är att förmedla bostäder i en stad där just nu en av de största stadsomvandlingarna i modern tid pågår.

Det är fantastiskt spännande och roligt att mäkla i Kiruna men oerhört intensivt. Det är en mycket stor bostadsbrist här, vilket såklart påverkar vårt arbete. Efterfrågan på bostäder är stor vilket gör att objekt säljs snabbt, säger Lena Niemi och berättar att de är totalt fyra personer som jobbar på kontoret i Kiruna. Två mäklare och två koordinatorer.

Vi finns just nu på ett kontorshotell i gamla Kirunas centrum. I mitten av september ska vi flytta till ett nytt kontor i närheten av nya Kirunas centrum.

BILD: Jonas Nilsson Fastighetsförmedling

Lena Niemi beskriver sig själv som en driven tvåbarnsmamma från Tornedalen och som gillar att ha många bollar i luften.

Jag är lyhörd och målmedveten. Innan jag utbildade mig till mäklare så har jag bland annat arbetat inom vården, som massör, som hotellbiträde på ett privatägt hotell, ekonomiansvarig på familjeägt företag. Att arbeta på en icke kedjebunden byrå gör det friare och smidigare att lösa kundens behov och problem genom till exempel vår teambaserade försäljningsmetod.

Lena Niemi berättar också hur det kom sig att hon blev mäklare från början och vad det bästa respektive jobbigaste med yrket är.

För cirka 15 år sedan var jag med som ledamot i styrelsen i en bostadsrättsförening. Styrelsen fick då i uppdrag att anlita en mäklare som skulle förmedla föreningens ombildade hyresrätter. Jag kom då i kontakt med en mäklare och tyckte att yrket verkade intressant. Jag spontanansökte in på fastighetsmäklarprogrammet och kom in, och på den vägen är det. Det bästa med yrket är frihet under ansvar samt kundkontakter och självklart är ju alltid moroten att lyckas med affärer synonymt med nöjda kunder. Det jobbigaste är att förmedla objekt där säljaren har gått bort på grund av olycksfall. Dödsboet som säljer kan vara föräldrar där barnet har avlidit. Det känns verkligen i hjärtat då man själv har egna barn. Det finns även så klart nackdelar med att vi som mäklare inte har några arbetstider. Den tiden och energin som vi lägger ner på kunderna kan ibland påverka privatlivet.

Lena Niemi jobbar i huvudsak med bostadsrätter, fastigheter och arrenden. Ibland förmedlar hon även kommersiella fastigheter. I skrivande stund så har hon lagt ut ett objekt som är en fint renoverad bostadsrätt med inglasad balkong, en bostadsrätt som ligger i ett bra läge med gångavstånd till handelsområdet och mataffärer, inte långt från nya Kiruna centrum.

I Kiruna har det tidigare inte varit vanligt med lägenheter med inglasade balkonger. Många föreningar har de senaste åren beslutat att glasa in balkongerna, det är klokt med tanke på klimatet här uppe, säger Lena Niemi och förklarar vidare att hon jobbar med alla typer av kunder. Unga som gamla, dödsbon, företag med mera.

Som mäklare får man anpassa sig till kunden och dess behov och ingen dag är den andra lik. Det beror helt på vilka objekt som ligger ute och vilka som har sålts. Under en arbetsdag tar jag emot samtal från kunder, tar hand om budgivningar, åker ut på värderingar, kontraktsskrivningar, tillträden med mera. Koordinatorerna tar hand om visningar samt fotograferingar. Vi har både lunchvisningar och kvällsvisningar då många av våra spekulanter arbetar skiftgång i gruvan.

Konkurrensen i Lena Niemis arbetsområde består i dagsläget av tre etablerade mäklarbyråer.

När vi öppnade kontoret i Kiruna fanns det bara ett. Jag har arbetat som mäklare i snart tio år. Jag kommer att fortsätta som det ett tag framöver. Om tid hade funnits skulle jag vilja utbilda mig inom jord- och skogsfastigheter.

Innan Mäklarvärlden packar väskan för att åka hem till Stockholm frågar vi Jonas Nilsson om hans intryck av mäklarbranschen generellt.

Oj, vart ska jag börja, säger han. Jag är kritisk till en hel del. Till att börja med finns det alldeles för många fastighetsmäklare i Sverige, när jag började 2005 var runt 3 000 registrerade mäklare i Sverige. Nu är vi väl uppe i cirka 7 000 utan att i skrivande stund ha de exakta siffrorna. Det leder till en rad problem i branschen. Många kedjor tar in alldeles för många mäklare i förhållande till sin marknadsandel, efter 6-12 månader slutar de eftersom det är brist på uppdrag och det har i sin tur skapat en osund intern konkurrens. Det leder i sin tur en hög personalomsättning och skapar många besvikna mäklare. Tyvärr ser jag också att de som studerar till mäklare inte är riktigt förberedda på vad verkligheten kräver. Det är ett utpräglat säljarbete där du ska sälja in dig själv och få uppdraget i hård konkurrens. Det blir en chock för många som är lagda åt det mer administrativa hållet.

Jonas Nilssons strategi har alltid varit att stå på flera ben, och han säger att man inte är bundna till några kommungränser.

Utbudet av objekt att sälja har varit begränsat på grund av lågkonjunkturen och därför har det varit bra att bredda sig geografiskt.

Framöver tror Jonas Nilsson att det kommer bli en minskning av aktörer och mäklare som följd av ett mer normalt ränteläge och färre avslut.

Branschen har expanderat och vant sig vid en ohälsosamt låg räntenivå. Den låga räntenivån kommer vi inte komma tillbaka till så ett normalt ränteläge på 3-5 procent. Det borde även bli en viss inlåsningseffekt eftersom en del som vill sälja inte kommer kunna sälja om bostaden gått ner 20-25 procent. Mäklaryrket kommer kräva mer förhandlingar för att få ihop affärer eftersom kraftiga budgivningar blir mer sällsynt.

FAKTA

Jonas Nilsson

Född: 1972 i Stockholm.

Bor: Villa i centrala Luleå.

Drömboende: Där vi bor i dag.

Familj: Fru och två döttrar 16 resp 14 år.

Fritidsintresse: Umgås med familjen, träna, jakt, fiske, båt och skoter.

Tips till andra som vill starta eget i mäklarbranschen: Fundera igenom ditt koncept noga, var absolut inte som alla andra. Du måste ha någon usp (unique selling point) jämfört med konkurrenterna.

Lena Niemi

Född: 1982 och uppvuxen i Kaunisvaara utanför Pajala i Tornedalen.

Bor: I en bostadsrätt.

Drömboende: Stor friköpt fastighet i ett enskilt läge vid vattnet. På fastigheten ska det finnas ett litet boningshus från sekelskiftet med mansardtak samt ett rejält fristående dubbelgarage med industriportar. Växthus på tomten är en självklarhet.

Familj: Två barn, 11 och 14 år.

Fritidsintresse: Matlagning, odling, träning och sport.

Antal visningar i månaden: Koordinatorerna har uppskattningsvis mellan 20-30 visningar i månaden, ibland mer och ibland mindre.